TİSKİ’nin abone sayısı 394 bini aştı

TİSKİ Genel Müdürlüğünün kuruluşunda 244 bin içme suyu abonesi devraldığını belirten Gümrükçüoğlu, il genelinde kısa sürede yapılan çalışmalarla içme suyu abone sayısının 394 bini aştığını ifade etti.

TİSKİ’nin abone sayısı 394 bini aştı

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Kurulunda Genel Kurul üyelerini bilgilendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TİSKİ’nin abone sayısının 394 bini aştığını ifade etti.

 

ABONE SAYISI 394 BİNİ AŞTI

TİSKİ Genel Müdürlüğünün kuruluşunda 244 bin içme suyu abonesi devraldığını belirten Gümrükçüoğlu, il genelinde kısa sürede yapılan çalışmalarla içme suyu abone sayısının 394 bini aştığını ifade etti.

 

230 MİLYON TL BORÇ DEVRALDIK

Gümrükçüoğlu, 2014 yılında kurulan TİSKİ Genel Müdürlüğünün yasa gereği ilgili kurumların borçlarını da devraldığını hatırlattı. Bu rağmen il sathında büyük yatırımlara imza atıldığını belirten Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu: “TİSKİ Genel Müdürlüğümüz kuruluşunda 230 milyon TL borç devralmıştır. Buna karşın yatırımlar arttırılarak devam ettirildi. Genel Müdürlüğümüzün gelirlerinin sadece su parası ve maliye paylarının yüzde 10’u olmasına karşın il genelinde toplamda; tamamlanan, sürdürülen ve projelendirilerek programa alınan yatırımların toplam maliyeti 1 milyar 546 milyon TL’yi aşmıştır. Trabzon’un altyapı ihtiyaçlarına cevap vermekte olan bu dev yatırımlar İLBANK kredileri, SUKAP kaynakları ve AB hibeleri ile finanse edilmekte, krediler Genel Müdürlüğümüz tarafından taksitlerle ödenmektedir.”

 

BEDAVA SU VERİYORUZ

Başkan Gümrükçüoğlu, yapılan tetkiklerde yardıma muhtaç olduğu ve suyu kullandığı tespit edilen ailelere 15 m3’e kadar suyu ücretsiz olarak verdiklerini belirtti. Bir ailenin aylık olarak ortalama kullanacağı su miktarının 15 m3 olduğunu dile getiren Gümrükçüoğlu, “Belediyemiz tarafından yapılan tetkiklerde yardıma muhtaç olduğu ve suyu kullandığı tespit edilen ailelerimizin 15 m3’e kadar olan su tüketiminin yüzde 50’si TİSKİ Genel Müdürlüğümüz ücretsiz olarak karşılanmakta, diğer yüzde 50’si ise Büyükşehir Belediyemiz tarafından TİSKİ Genel Müdürlüğüne ödenmektedir. Bu zamana kadar yardıma muhtaç ailelerimize ücretsiz olarak verilen içme suyunun maddi karşılığı 242 bin TL’dir” diye konuştu.

 

ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, TİSKİ Genel Kurulunda ayrıca içme suyundan elektrik üreteceklerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi olarak dere yatakları üzerinde dereleri kurutan, çevreye zarar veren HES’lere izin vermediklerini hatırlatan Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: “Kendi idaremiz için bile olsa dere yataklarında HES yoğunluğuna izin vermeyiz Genel Müdürlüğümüz, içme suyu ana isale hatları üzerinde elektrik üretimi gerçekleştirecektir. Bunlardan birisi Atasu Barajı’ndan Esiroğlu Arıtma Tesisine gelen ana isale hattı üzerinde kurulacaktır. Projesi hazırlanmış olup 450 KWA elektrik üretimi sağlanacaktır. Finansmanının önemli bir bölümü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından hibe olarak karşılanacaktır. Geçtiğimiz günlerde şehrimize gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak, hibe finansmanın Genel Müdürlüğümüze çıkarıldığı müjdesini bizlere vermiştir. 2018 yılı içinde ihalesi gerçekleştirilerek yapım çalışmalarına başlanılacaktır. İçme suyundan elektrik üreteceğimiz bir başka nokta ise Karakaya Grup İçme Suyudur. Karakaya Grup İçme Suyunun halkımıza en güzel şekilde sunulması için yapımına başladığımız ve tamamlanma aşamasına getirdiğimiz içme suyu arıtma tesisine gelen ana isale hattı üzerinde elektrik santrali yapım çalışmalarımız devam etmektedir. Burada kurmakta olduğumuz santral toplamda 400 KWA elektrik üretim kapasitesine sahip olmakla birlikte ilk etapta 100 KWA elektrik üretimi gerçekleştirilecektir. Burada yapım çalışmalarına devam ettiğimiz santral 2018 yılında hizmete alınacaktır.” Gümrükçüoğlu, yapım çalışmalarına devam edilen Araklı-Sürmene İçme Suyunda da, arıtma tesisine gelen ana isale hattı üzerinde elektrik üretimi gerçekleştirmek için proje çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

 

Genel Kurul üyelerinin TİSKİ Genel Müdürlüğünün yatırımları ve çalışmaları hakkındaki sorularının Başkan Gümrükçüoğlu ve TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal tarafından ayrıntılı olarak yanıtlandığı Genel Kurul oturumunda İLBANK Bölge Müdürü Salih Devran ile DSİ Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Olcay Çuvalcı da hazır bulundu. 

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24