Mesleki ve Teknik Eğitim Trabzon’da masaya yatırıldı

Mesleki eğitimin niteliğini yükseltmek ve sektör ile temsilciler arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı yapıldı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Trabzon’da masaya yatırıldı

Trabzon’daki mesleki eğitimin niteliğini yükseltmek, sektör ile temsilciler arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve yürütülen çalışmaları görüşmek üzere; Milli Eğitim Bakanlığı üst düzey yöneticileri ile Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcileri, sanayici iş adamları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve meslek lisesi müdürlerinin katılımlarıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İş Birliği toplantısı yapıldı.


Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Daire Başkanı Dr. Recep Altın ve Milli Eğitim Uzmanı Korkut Koçak, Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Rize İl Milli Eğitim Müdürü A. Hamdi Yılmaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul müdürleri, alan şefleri, ilçe milli eğitim müdürleri, mesleki eğimden sorumlu şube müdürleri, esnaf ve sanayi odası temsilcileri ile sektör temsilcileri ve Mesleki ve Teknik Eğitim Yürütme Kurulu Üyeleri atıldı.

 

Mesleki eğitim yeniden şekillenecek

Toplantının açılış konuşmasını yapan Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, “Biz Trabzon olarak gerek akademik başarıda gerekse bize emanet edilen çocuklarımızın şahsiyetlerinin oluşmasına önemli katkı veren sosyal sorumluluk projelerinde, TÜBİTAK endeksli projelerde gelmiş olduğumuz noktayı ve eğitim kurumlarımızın fiziksel ortamlarının güzelleşmesi ile alakalı gelinen noktayı mesleki eğitimde atılacak adımlarla taçlandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Devletimiz üzerine düşeni yapıyor, sıra bizde!

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise gençlerin istihdama katılmasının önemine vurgu yaparak, “Bizler, maalesef iş dünyası temsilcileri olarak yetişmiş insan bulamıyoruz. Devletimiz ve Bakanlığımız bu konuda özellikle son yıllarda elinden gelenin fazlasını yapıyor. Stajyerlere bile para verecek duruma geldi devlet.  Burada ailelere de büyük görevler düşüyor. Çocuklarının kapasitelerini bilerek, onları uygun eğitim dallarına yönlendirerek onların hayata bir an önce atılmalarını sağlamalılar” diye konuştu.

 

Amacımız vatanına ve milletine hayırlı bireyler yetiştirmek

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay ise mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

Mesleki ve teknik eğitimin ruhuna ilişkin konulara değinen Gülay, “Öğrencilerimizin ahilik ruhu ile yetiştirilmesi, en önemlisi vatanına ve milletine hayırlı bir birey olarak yetiştirilmesi mesleki eğitimin temel amacıdır. Bakanlık olarak elimizden gelenin en iyisini yapmak için çabalıyoruz ve taşın altına değil elimizi, tüm bedenimizi koymaya hazırız. Yeter ki sektör de bu konuda bizden desteğini esirgemesin. Hep birlikte mesleki ve teknik eğitimi hak ettiği yere taşımalıyız. Bu bağlamda sizlerin hizmetinizde olduğumu bilmenizi istiyorum” dedi.

 

İstihdam edecekleri kişileri 14-15 yaşlarındayken keşfetsin

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Bizim, mesleki eğitimi bir millet meselesi olarak görmemiz gerekiyor. Mesleki eğitimde devletin rolü koordinatörlük olmalıdır. Sektör önümüze geçsin, Sanayiciler önümüze geçsin. İstihdam edecekleri kişileri özgeçmişleri ile değil, 14-15 yaşında keşfetsin, emek sarf etsin. " şeklinde konuştu.

 

Ülkemizin hak ettiği konuma erişmesinde mesleki ve teknik eğitimin önemine vurgu yapan Demirci “28 Şubat sürecinin mesleki ve teknik eğitimde oluşturduğu tahribatın giderilmesi meşakkatli bir çalışmayı gerektiriyor. Bu yönde Bakanlık olarak gerekli adımları atmaktan çekinmiyoruz ancak bunu tek başına başarmamız zor” sözleri ile devam etti. 

 

Demirci ayrıca bu coğrafyada ahilik ve lonca sistemiyle gelişen büyük bir zenginliğimiz olan mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin lokomotifi olması ve sektörle birlikte ayağa kaldırılması için bugünkü gibi bir koordinasyon içinde çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Satabildiğimiz kadar zenginiz

Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin, “Biz Trabzon olarak mesleki eğitimi önemsiyoruz. Artık aklın para ile alınıp satıldığı bir çağda yaşıyoruz. Şu gerçeği bilmek zorundayız: ‘Ürettiğimiz kadar özgürüz.  Satabildiğimiz kadar zenginiz.’ Bunun yolu da mesleki ve teknik eğitimin başarısı, sektörle işbirliğindeki başarısından geçiyor. Kaliteli üretim yapıp bu dünya sistemi içerisinde hak ettiğimiz yerde olacağız” dedi. 

 

Sorular cevaplandırıldı

Programın ikinci kısmında başkanlığını Ercan Demirci’nin yaptığı soru-cevap oturumuna geçildi. Oturumda katılımcılar mesleki ve teknik eğitime ilişkin sorularını MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Daire Başkanı Dr. Recep Altın, İl Milli Eğitim Müdürleri Hızır Aktaş ve A. Hamdi Yılmaz ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nun oluşturduğu heyete yöneltti. Toplantıda ayrıca katılımcıların mesleki ve teknik eğitime ilişkin görüş ve önerileri de alındı.

 

Heyet toplantının öğleden sonraki kısmında sırasıyla Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Tunalar Otomotiv İşletmesi, Hekimoğlu Döküm Fabrikası, Ortahisar Mesleki Teknik Eğitim Merkezi ve tematik mesleki ve teknik Anadolu lisesi olarak açılması planlan binada incelemelerde bulundu.

 

Ortahisar Mesleki Teknik Eğitim Merkezi ziyareti sırasında Müsteşar Yardımcısı Demirci ve Genel Müdür Gülay öğrencilere hitap etti.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24