Büyükşehir’den toprak analiz hizmeti

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesinin Toprak Analiz Laboratuarında yapılan tahlillerin sonucuna göre tarım alanlarında kireç ve organik madde eksikliği görüldüğünü ifade ederken uyarılarda bulundu.

Büyükşehir’den toprak analiz hizmeti

Toprak Analiz Laboratuarını 2015 yılında hizmete açıklarını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, 2018 yılına kadar toplam 3987 adet toprak analizi yapıldığını ifade etti. Bu analizler sonucunda “Trabzon İli 2018 Yılı Toprak Verimlilik Raporu”nu hazırladıklarını kaydeden Gümrükçüoğlu, Trabzonlu çiftçilere uyarılarda bulundu.

 

Yapılana analizler sonucunda Trabzon’daki tarım alanlarında genel olarak kireç ve organik madde eksikliği görüldüğünü belirten Gümrükçüoğlu, fosfor ve potasyum miktarının ise yeterli ya da fazla olduğunun görüldüğünü açıkladı. Gümrükçüoğlu, “Bu durumda çiftçilerimizin analiz yaptırmadan kullanacağı azot, fosfor ve potasyum içeren NPK gübrelerine gereksiz harcama yapıldığı ve en tabi kaynağımız olan topraklarımızın kimyasal açıdan kirleneceği unutulmamalıdır” dedi.

 

Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuarının verdiği hizmetten tüm çiftçilerin yararlanmasını isteyen Başkan Gümrükçüoğlu, “Laboratuarımızda sadece 15 TL karşılığında halkımıza bu hizmeti veriyoruz. Bir tahlilin maliyeti belediyemize 30 TL olmakla birlikte herkesin bu hizmetten yararlanması için maliyetin yarı fiyatına bu hizmeti gerçekleştiriyoruz. Toprak numuneleri Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen toprak verimlilik analizlerine tabi tutularak, toprak reaksiyonu, toplam tuz, bünye, organik madde, fosfor, potasyum ve kireç açısından analiz edilmektedir. Böylece tarım alanlarının eksiklik ve fazlalıkları tespit edilmektedir. Bu analizler sonucunda yapılan gübrelemeler ile hem üründe artış sağlanmakta hem de en önemli kaynaklarımız olan topraklarımız korunmaktadır. Şehrimizdeki hemşehrilerimin bu önemli hizmetten yararlanmalarını özellikle talep ediyorum” diye konuştu.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24