ŞİKAYET VAR

Bir çay ocağında arkadaşlarla sohbet etme fırsatı bulduk. Sohbet dönüp dolaşıp dolmuşlar üzerine geldi. Arkadaşlar Nizamettin Hocam senden dolmuşlar üzerine yazmanı istiyoruz dediler. Ben sebep nedir diye sorduğumda arkadaşlar dolmuşlar hiçbir trafik kuralına uymuyorlar bundan dolayı dediler.

Öncelikle düzgün dolmuş esnafına selam ederim. Benim sözüm kurallara uymayanlaradır.

Günümüz Türkiye’sinde ulaşım bir yönüyle belediyeler tarafından diğer bir yönden de özel dolmuşlar tarafından yapılmaktadır. Belediyelere baktığımız zaman belediyeler edindiği otobüsler tarafından ucuz taşıma yapmaktadır. Belediyeler ulaşımda kullandığı otobüslerden öyle fazla bir kar amacı taşımadıklarından toplu taşıma genellikle elde edilen kar yeterli seviyededir. Belediyeler imkanlar ölçüsünde toplu taşıma yapmaya çalıştığından her mahalleye otobüs imkansızlar yüzünden konulamamaktadır.

Belediyelerin toplu taşıma araçlarından genellikle herhangi bir şikayet duymadım. Burada şikayetler genellikle özel dolmuşlardan gelmektedir. Şikayetlere baktığımızda genellikle trafik kurallarına uymamaları, trafik ışıklarına riayet etmemeleri ve araçlarını diğer arabaların üzerine kırmaları gibi şikayetler almaktayım. En fazla aldığım şikayet ise sinyal vermeden arabayı kenara çekmesi gelmektedir.

Bakınız araçlarda geçiş üstünlüğü en önce ambulanslardadır. Daha sonra ise polis ve askeri araçlardadır. Şoförler ambulansın sesini işittiklerinde mutlaka kenara çekip ambulansa yol vermesi yasa gereğidir. Fakat günümüzde öyle bir döneme geldik ki dolmuşlar bu geçiş üstünlüğünü ele almış durumdadırlar. Sanki dolmuşlar yola girdiklerinde yolun ağası gibi davranmaktadırlar.

Ayrıca bu dolmuşların neredeyse üç dört ayda bir zam istemeleri de ayrı bir sorun gibi durmaktadır. Belediye toplu taşıma araçları bir yol hattını bir liradan getirdiği yerde dolmuşlar üç liraya getirmektedirler. Bu paralarla taşımacılık yaptıkları yerde biraz bağırmaları tuhaf durmaktadır. Dolmuşlar hem trafik kurallarına uymamakta direnmekteler hem de iki de bir zam istemeleri bu dolmuşları zıvanadan çıkarmaktadır.

Dolmuşlardan başkaca aldığım şikayet basit meselelerden dolayı müşteriyle ağız dalaşına girmeleridir. Dolmuşçular en ufak meselede müşteriye bağırmaktadır.

Dolmuşçular federasyonu vakit geçirmeden dolmuşçu eğitimi vermesi lazım gelmektedir. Bu eğitimlerde trafik kurallarına uyması telkin edilmesi gerekmekte ve ayrıca vatandaşla ilişkilerinde nasıl davranması lazım geldiği vurgulanmalıdır. Bu eğitimlerde insani davranışlar kavratılması lazım gelmektedir. Ayrıca dolmuş esnafına kurallara uymadıkları takdirde cezai müeyyide uygulaması da yapılması zaruri gibi durmaktadır. Aksi durumlarda dolmuşçu esnafının halk nezdinde itibarının azalması kaçınılmazdır. Bizler kesinlikle dolmuşçu esnafının da zedelenmesini istemeyiz.

Aslına baktığımızda bu dolmuşçu esnafında bu dik başlılığını birazda dolmuş plakaların akıl tutulması fiyatlarla alınıp satılmasından gelmektedir. Biraz araştırdım da dolmuş hisseleri trilyonlarla ifade edilmektedir. Bu fiyatlarla alınıp satılması sebebiyle dolmuşçu esnafında biraz kibirin olması da kaçınılmazdır.

Dolmuşçu esnafına selamlar olsun. Önemli olan bu esnaf kardeşlerimizin insani kurallara , yasa ve kurallara uyması doğal bir istektir. Onlarda hayatımızın bir parçası içerisindedirler…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24