Of’ta engelliler için neler yapılmaktadır

3 Aralık, Dünya Engelliler Günü. Her insanın bir engelli adayı olduğu günümüzde engellilerimizin yaşamlarına bir nebze olsun dikkati çekebilmek için Of’taki çalışmalar hakkında bilgiler aldık.

Of’ta engelliler için neler yapılmaktadır

Hayattaki en değerli varlıklarımız, çocuklarımızdır. Onlarsız bir yaşam düşünemeyiz. Yüce Mevla, bu dünyada hepimizi bir sınava tabi tutuyor. Kimimiz hastalıkla, kimimiz maddi imkansızlıklarla, kimimiz de çocuklarıyla sınav yapar.

 

Engelli anne ve babalarının sınavı ise sınavların en zorudur. Onlara sabır gösterilirse sevgiyle yaklaşılırsa, ebeveynleri ahiret günü bunun mükafatını alacaklar.

 

Her insanın bir engelli adayı olduğunu düşünerek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Of’ta yapılan çalışmalar hakkında sizleri bilgilendirmek istedik.

 

Of’ta engellilerimiz için neler yapılıyor, eğitim yeterli mi? Her alanda olduğu gibi bu alanda da eğitimin önemi ne derece etkilidir. Onların yaşam haklarına sahip çıkalım. Engellilere saygı, onlara yaşama sevinci verir.

 

Of Rehberlik Araştırma Merkezi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Ümmü Aydın’dan bilgiler aldık.

 

Ümmü Aydın kimdir?

Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Bölümü’nden 2006 yılında mezun oldum. 2009 yılında Of Rehberlik ve Araştırma Merkezine atandım. Burada Özel Eğitim Bölüm Başkanı olarak görevime devam etmekteyim.

 

Öğrenciler ve Aileler RAM’a hangi sorunlarla başvuruyor?

Öğrenciler bize genellikle özel eğitim ağırlıklı başvuruyor. Bölgemizde bedensel, zihinsel, işitme, görme, otistik çocukların tanımlaması yapılarak okullara yönlendirilmesi yapılmakta ve özel eğitim desteği için kurumlara yönlendirilmektedir.  Bunun yanında öğrenci ve aileler Rehberlik ve Psikolojik danışma hizmetlerinde olmaktadır. Ayrıca öğrencileri üniversiteye yönlendirmelerine de yardımcı olmaktadır. İsteyen bireysel danışma hizmeti almaktadır.

 

Bölgemizde engelliler için hangi okullar var?

Biz Of RAM olarak altı ilçeye bakmaktayız. İlçelerimiz Of, Çaykara, Dernekpazarı, Sürmene, Köprübaşı ve Hayrat’tır. Of ilçemizde İsmail Yıldırım İlkokulu, Şehit Öğretmen Ali Bulut İlkokulu ve  Mikdat Sarıalioğlu Orta Okulu’nda da hafif derece zihinsel engelliler için özel Eğitim sınıflarımız bulunmaktadır. Çaykara yolu üzerinde hafif derece zihinsel engelliler için üçüncü kademe de Yakup Türköz Mesleki Eğitim Okulumuz yeni faaliyete başladı.

Sürmene’de Dursun Karabacak İlkokulu’nda Özel Eğitim sınıfımız var. Ayrıca orta ve ağır derecede zihinsel engelli öğrencilerimiz için Yardımlaşma Vakfı Özel Eğitim Uygulama Okulu bulunuyor. Üçüncü kademe Özel Eğitim İş Uygulama Okulu bu yıl açıldı.

Köprübaşı Merkez İlk Okulunda Özel Eğitim Sınıfımız açıldı.

İhsan Karadeniz İlkokulunda ve Mikdat Sarıalioğlu Orta Okulunda Destek Eğitim Odası bulunmakta. Destek Eğitim Odaları okullarımızda daha da yaygınlaşacaktır.

 

Mesleğinizin zorlukları nelerdir?

Çocukları ve insanları çok çok sevdiğinde mesleğin zorlukları kalmıyor. Fakat Özel eğitim Türkiye’de yeni yaygınlaşmaya başladığı için alt yapısı tam oturtulamadı. Bu mesleğe başlandığında bir kere çevreye ve okula kendini ispat etmek zorunda kalabiliyorsun. Özel Eğitim bir ekip işi olduğun için daha çok başarı elde edilebiliyor. Özellikle Okul idaresi aile okulun öğrencileri velileri sizinle iş birliği yapmaları gerekmektedir. Bu olduğu zaman engelli öğrencilerimiz topluma daha çabuk uyum sağlayabiliyor.

 

Engelli çocuklar eğitime kaç yaşında başlamalıdır?

DOWN sendromlu çocuklar günümüzde anne karnında bile teşhisi konulmakta. Çocuğun DOWN sendromlu anlaşıldığı andan itibaren eğitim alabilir. Küçük yaşta özellikle eğitim almaları çok önemlidir. Diğer engel grupları için de aynı şey geçerli.

 

DOWN sendromlu çocukların özellikleri nelerdir, hayatlarını kendi başlarına sürdürebilir mi?

DOWN sendromlu çocuklar genellikle birbirlerine benzerler, gözleri çekik, parmakları basık ve kısadır. Dil gelişimi zihinsel gelişimi yaşıtlarına oranla geridir. Küçük yaştan itibaren eğitim aldıkları zaman toplum ile çabuk kaynaşabilmektedirler. Sevilmeyi ve ilgilenilmeyi çok severler. Ben onlara sevgi tomurcuğu diyorum. İnsanı çok çabuk neşelendirebiliyorlar. Aile, öğretmen, öğrenci ve okul bir ekip halinde çalıştığında bu çocuklar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

 

Of’ta engelliler için eğitim yeterli mi sizce?

Özel eğitim bir ekip işi olduğu için başarıya ulaşabilirsiniz. Şöyle düşünün biz eğitimciler Dünya Okyanusunda bir geminin içindeyiz sorumluluğu bir başkasına atarak o gemiye yön veremeyiz. Yeterli işbirliği, aile, okul ve öğretmen arasında göremediğimiz için üzülerek söylüyorum ki yeterli değil.

 

Son olarak engelli çocuğu olan Ailelere neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle şunu belirteyim. Çocuğunu oldukları gibi kabullenmeleri gerekir. aşka çocuklarla kıyas yapmamaları, sadece çocuğun kendi içindeki ilerlemelerini dikkate almaları gerekiyor.

Çünkü her çocuk farklıdır. Bu çocukları küçük yaşta eğitim almaları için gerekli okullara gönderip öğretmenlerle işbirliği yapmaları gerekli.

 

Hayat Herkese Güzel

Gücünüz yerindeyse,                                                                     

Sağlıksa başınız,                                                                            

Bir sakat görürseniz,                                

Sevgiyle yaklaşınız.                                                                                                           

 

İnan kimse istemez,

Eksik olsun bir yeri,

Sağlamsan yavrum şükret,

Değerlendir günleri

 

Özürlü kardeşlerim,

Asla üzülmeyiniz.

Hayat herkese güzel,

Bizlerse sizlerleyiz.

MEHMET ŞAHİN

 

Röportaj: N. YAŞAR 

Of Ajans

YORUM EKLE
YORUMLAR
mustafa keskin
mustafa keskin - 10 yıl Önce

Her insan engelli adayı olduğunu unutmamalı engelli insanlara merhamet göstermeli fakat toplumdan uzaklaştırmamalı

ömer
ömer - 10 yıl Önce

ENGELLİ KARDEŞLEİRMİZ İÇİN ÖNCE KALDIRIMLARI ONLARIN KULLANABİLECEĞİ BİR DURUMA GETİRMEK GEREK. OF TA NEREDEYSE TÜM ESNAF REZİL BİR ŞEKİLDE KALDIRIMLARI İŞGAL ETMEKTE. BU AYIP DERHAL GİDEİRLMELİ. ENGELLİLE RİÇİN YÜRÜYÜŞ YOLARI VE YAŞAM ALANALRI OLUŞTURULMASLI

ö.f.çakır
ö.f.çakır - 9 yıl Önce

İlçemizde yayalar doğru dürüst yürüyemiyor.Engelli kardeşlerimiz nasıl yürüsün.Her kurum kendi üzerine düşen görevi yapsa proplem kalmayacak..Malesef her şey erteleniyor.Çok şey yapabiliriz.Engellilerle ilgili iş okulumuz var..herkesin görmesini tavsiye ederim.desteklenmeli diyorum.

SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24