Tüberküloz belirtileri olanlar tedavide geç kalmamalı

Önemli bir halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığı konusunda bilgilendirme yapan Of Sağlık Müdürlüğü, belirtileri mevcut olan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini açıkladı.

Tüberküloz belirtileri olanlar tedavide geç kalmamalı

Tüberküloz tedavi edildiğinde yüzde yüz şifa ile sonuçlanan, tedavi başarısızlığında ise ölüme yol açabilen bir hastalıktır.

 

Tüberküloz çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir.

 

Önemli bir halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığı konusunda bilgilendirme yapan Of Sağlık Müdürlüğü, belirtileri mevcut olan vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bebek sahibi anne babaların zamanında Aile Hekimlerine başvurarak bebeklerinin aşılarını yaptırmaları konusunda vatandaşları uyardı.

 

72.Verem Eğitimi Haftası

Dünya genelinde Tüberküloz hakkında toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftada “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl 72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası düzenlenmiştir.

      

12 bin kayıtlı hasta var

Ülkemizde 2017 yılında kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 12 bin 46’dır. Bu hastaların % 57,7’si erkek, % 42,3’ü kadındır. Hastaların yaklaşık % 66,1’i akciğer tüberkülozudur. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl ortalama % 4-5 oranında azalmaktadır. İlimizde 2017 yılında 110 tüberküloz hastası tespit edilmiş ve tedavi altına alınmıştır.

    

Hastalığı 15 kişiye bulaştırabilir

Tüberküloz, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif tüberkülozlu kişilerin, öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi görmemiş bir tüberküloz hastası yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırır. Bulaştırıcılıkta; karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşmaktadır. Tüberküloz mikrobu bulaştığı kişilerde vücutta sessiz durmaktadır. Bu dönem tüberküloz enfeksiyonu olarak adlandırılır. Tüberküloz enfeksiyonu olan insanların yaklaşık % 10’unda yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığı gelişir. Vücut direncinin düştüğü zamanlarda tüberküloz hastalığına sebep olmaktadır ve klinik belirtiler ortaya çıkar. Tüberküloz Hastalığı en çok Akciğeri tutar, ancak vücudumuzdaki bütün organları tutabilmektedir.

                  

Tüberküloz hastalığının genel belirtileri;

1-Genel Yakınmalar: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama

2-Solunum Sistemi Yakınmaları: Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren ve antibiyotik almasına rağmen yanıt alınamayan öksürük), balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır.

3-Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait bulgular (lenf bezi büyümesi, eklemlerde şişlik, idrarda kan vb.)

     

Öksürüğü üç haftadan uzun sürenler dikkat

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde tüberküloz hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımız ücretsiz muayene edilmekte ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır.

       

Tedaviler ücretsiz yapılıyor

Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde DGT (Doğrudan Gözetimli Tedavi ) ile gerçekleşmektedir. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur ve şikâyetleri azalır. Hastanın iyileştiğini düşünerek ilaçlarını almaması durumunda, hastalığın tedavi süresi çok uzamakta hem de ciddi maliyetler ortaya çıkmaktadır. Tüberküloz tedavisi doktor gözetiminde aksatılmadan planlı bir şekilde yapılmalıdır. Yeni tüberküloz hastalarının standart tedavisinde genellikle ilk 2 ay 4 ilaçla ve daha sonra 4 ay 2 ilaçla olmak üzere toplamda 6 aylık tedavi uygulanmaktadır.

    

Hastalara nakdi yardım yapılıyor

Tüberküloz birey ve toplumda sağlığın yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmaktadır. Tedavi uyumu ve uzun süreli tedavinin sürdürülebilmesi için Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokolle ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına 2018 yılı Ocak ayından itibaren nakdi yardım verilmeye başlanmıştır.

     

Tüberküloz hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG ( verem ) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü tüberküloz hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı, Aile Sağlığı Merkezlerinde, bebeğin 2. ayının sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

    

Of Sağlık Müdürlüğü hizmete hazır

Of Sağlık Müdürlüğü, önemli bir halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığını düşündüren belirtileri mevcut olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve bebek sahibi anne babaların zamanında Aile Hekimlerine başvurarak bebeklerinin aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24