Kumaş’tan “Şehrin kalbi, hayatın merkezi Cami” konferansı

“Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kumaş, Of’ta “Şehrin Kalbi-Hayatın Merkezi Cami” konulu konferans verdi.

Kumaş’tan “Şehrin kalbi, hayatın merkezi Cami” konferansı

1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanmakta olan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle Of Müftülüğü tarafından konferans düzenlendi

 

Bu yıl “Cami ve Hayat” temasıyla kutlanan “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kumaş katıldı.

 

Sahil Gün Batımı Tesislerindeki Program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.  Ardından programın açılış konuşması Of Müftüsü Hüseyin İspiroğlu tarafından yapıldı. Of Kaymakamı Eyüp Fırat da günün anlam ve önemiyle ilgili olarak bir selamlama konuşması yaptı.

 

Kaymakam Fırat konuşmasında, “Of geçmişinden günümüze dini ve milli hassasiyetleri olan bir şehrimizdir. Bu özelliğini dün olduğu gibi bugün de devam ettiriyor. Birinci Cihan Harbi sonucu yenilen ve ordusu dağıtılan devletin işgal edilen topraklarında işgalciler Of ve çevresini işgal etmek istemelerine karşı o günün Of Müftüsünün çağrısıyla 5 bin kişilik milis bir ordu kuruldu ve düşmanla mücadele edilerek bu topraklar düşmanların eline bırakılmadı. Bugün de ilçemizdeki Kuran Kurslarımızda hafızlık eğitimi alan bu yavrularımız aynı inanç ve anlayışla yetiştirildiğini yaptığımız ziyaretlerle şahit oluyorum. Haftanızı kutluyor başarılar diliyorum.”  Diyerek düşüncelerini ifade etti.

 

Kaymakam Fırat’ın konuşmasının ardından Kıyıboyu Camii İmam Hatibi Mehmet Türkyılmaz ilahiler okudu. Ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kumaş , “Şehrin Kalbi-Hayatın Merkezi Cami” konulu konferans verdi.

 

Doç. Dr. Ali Kumaş konuşmasında, Cami birleştiren, bir araya toplayan demektir.  İnsanın iç dünyasına huzur verendir cami. Rabbimize en yakın olunan secde edilen, ruh dünyamızı onaran yerlerdir camiler. Üzülerek söylemek gerekir ki camiler gittikçe yalnızlaşıyor. Yanlış yollarda doğru sonuç elde edilmez. Camiden uzak bir hayat yaşayarak mutlu olamayız.  Hayatın merkezine neyi koyarsanız onun için yaşarsınız. Peygamberimiz hayatın merkezine camiyi koymuş, bu minvalde bir medeniyet tasavvuru ortaya koymuştur. Osmanlı Ecdadımız da aynı yolu takip etmiştir. Maalesef bugün insanlar hayatının merkezinden camiyi çıkarmışlar. Yapılan araştırmalarda nübüvvetten sonra hiçbir sahabede ruh hastalığına rastlanmamıştır. Bugün ise psikiyatri polikliniklerinde sıra bulmak imkansız. Peygamberimiz, merkezinde cami ve mescid olmayan bir medeniyetin insanlığa faydası olmadığını biliyordu. İnsanlık bugün haz merkezli bir hayat yaşıyor. Bu da onu gerçek anlamda mutlu etmiyor. Cami merkezli hayatın önündeki engelleri ortadan kaldırmalıyız. Camiden uzaklaşınca sıkıntılar, ruhsal çöküntüler başlıyor. Hz. Peygamberin yolunun dışındaki yol bizi huzura eriştiremez. Hocalar olarak önce kendimiz örnek olacağız. Camileri şehrin en sevimli mekanları haline getirip gençlerle camileri buluşturmalıyız” dedi. 

 

Konuşmanın ardından Günün anısına Of Müftüsü Hüseyin İspiroğlu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kumaş’a plaket takdim etti.

 

Program emekliye ayrılan imamlara hizmetleri nedeniyle verilen teşekkür belgeleriyle sona erdi.

 

Programa Of Kaymakamı Eyüp Fırat, Of Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Saral, KTÜ Of Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr.İrfan Acar, Of Müftüsü Hüseyin İspiroğlu Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kumaş,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Yılmaz, Of İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, daire amirleri, din görevlileri katıldı.

 

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24