Kadir Sevencan’dan İstanbul’un Fethi konferansı

İstanbul’un Fethinin 566. yılı nedeniyle Of Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen “İstanbul’un Fethi” konulu konferansta emekli vaiz ve yazar Kadir Sevencan, öğrencilere fethi anlattı.

Kadir Sevencan’dan İstanbul’un Fethi konferansı

İstanbul’un Fethinin 566. yılı nedeniyle Of Anadolu İmam Hatip Lisesinde “İstanbul’un Fethi” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan emekli vaiz ve yazar Kadir Sevencan İstanbul’un Fethinin 566. yılını değişik üslupla öğrencilere anlattı.

 

Konferans öncesi İlçe Milli Eğitim Müdürü  İdris Kabahasanoğlu bir selamlama konuşması yaptı. Kabahasanoğlu konuşmasında, “ Sevgili gençler, bugün tarihimizin önemli dönüm noktalarından birinin İstanbul’un Fethinin 566. Yılını kutluyoruz. Bir elinde kılıç bir elinde kitap olan bir hükümdardı Fatih Sultan Mehmet Han. İstanbul’un manevi Mimarlarından Ebu Eyüp El Ensari 92 yaşında İstanbul’un fethine katılmış ve şehit olmuş. O yaşta fethe katılan bir sahabe bugün burada sizinle 75 yaşında aynı heyecanla sizlere konferans veren Kadir Sevencan hocam. Fatih altı yabancı dil biliyor, top döktürecek kadar da Matematik biliyordu. Bilime bilim insanlarına büyük önem vermiş, onları yanından ayırmamıştır. İstanbul Üniversitesini kurmuş sadece fetihlere değil bilimin yolunu açmıştır. O yüzden İstanbul’u o aldı diğerleri buna muvaffak olamadı.” dedi.

 

Emekli vaiz ve yazar Kadir Sevencan konferansta yaptığı konuşmada, “ Fatih Sultan Mehmet’in babası 2. Murat İstanbul’u almak için çaba gösterse de hocası Hacı Bayramı Veli , ’Onu sen değil beşikteki alacak.’ diyerek oğlu 2. Mehmet’i işaret etmiştir. 12 yaşında babası tarafından tahta çıkarılan 2. Mehmet Macarların sefere çıkmasıyla babasını tahta çağırmış ve görevi ona bırakmıştır. Kendisi de Manisa Beylerbeyliğine gönderilmiştir. Yanındaki âlimler İstanbul’un fethini istemese de hocası Akşemsettin İstanbul’u almasını tavsiye ediyordu.100 bin kişilik orduyla 6 Nisanda Edirne’den yola çıkan ordu 54 günlük kuşatmadan sonra İstanbul’u fethetmiş, İlk bayrağı burçlara Ulubatlı Hasan dikmiş Fatih ve ordusu Peygamberimizin övgüsüne nail olmuştur. Bizans’ın papazları ve ileri gelenleri Ayasofya’da fatihin huzurunda secdeye kapanmış geleceklerinden endişe duyarken Fatih onları af etmiştir. 6 yabancı dil bilen; tarih, matematik, felsefe, şiir,  güzel sanatlar ve diğer bilimlere önem vermiştir. Ünlü İtalyan Ressam Bellini’yi İstanbul’a getirterek resmini yaptırtmıştır. Devletin topraklarını 9 bin kilo metre kareden 2 milyon 214 bin kilo metre karelik bir alana çıkarmıştır. 25 seferde ordunun başında ordusuna komutanlık yapmıştır. Fatih Of ve Oflular için de büyük önem taşıyor. Fetihten altı yıl sonra Of’a göndermiş olduğu üç âlim ile Of’un İslamlaşmasını sağlamıştır. Saçaklızade kardeşler olarak bilinen bu üç alimin mezarları Eskipazar’da, Paçan’da, Yente’de bulunuyor. 1460 yılında Of bu alimler sayesinde Müslümanlaşmıştır. 566. yılında İstabul’un Fethini tebrik ediyor, saygılar sunuyorum. ” sözleriyle duygularını ifade etti.

 

Program sonunda  Of Kaymakamı Eyüp Fırat Emekli vaiz, yazar Kadir Sevencan’a teşekkür belgesi takdim etti. Of Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonundaki konferansa Of Kaymakamı Eyüp Fırat, Stajer Kaymakam Muhammed Berat Berdibek, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Gürkan Demirkan, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24