MEZHEPSİZLİK FURYASI

Uzunca bir süredir ülkem geneli gerek İmam Hatip camiasında ve gerekse İlahiyat camiasında bir mezhepsizlik furyası başlamış. Bu camiada arkadaşlar ne mezhepleri kabul etmekte ne de mezheplerin birleştirilmemesini kabul etmektedirler. Kafalarına göre bir meselede bir mezhepten bir görüş almakta kafalarına uyan diğer bir mezhepten de başka bir görüş almaktadırlar.

Bu her iki görüşte hastalıklıdır. Her ikisinden de azami kaçınılması lazım gelmektedir.

Konuma başlarken yaşadığım bir olayı anlatarak başlamak isterim. İmam Hatip Öğretmenleriyle bir aradayken bu arkadaşlardan biri sözüne “ İmam Azamda kimdir?! İmam Şafide kimdir?! İmam Maturide kimdir?! Vb. gibi diğer alimleri kastederek ben bunların hiçbirini kabul etmiyorum diyerek “ sözüne devam etti. Sözünün devamında da “onlar fetva veriyorsa bende fetva veririm” dedi. Bu görüşte olan onlarca meslek hocası var.

Bu görüş hastalıklı bir görüştür. BU görüşte olan Hocalar sebebiyle öğrencilerimizin dimağında o büyük alimlere karşı bir soğukluk başlamakta ve örneklik olacak kimsenin kalmamasına sebebiyet vermektedir.

Hz. Peygamber sağken sahabesinin karşılaştığı her türlü meselede kendisine vahiy gelirdi yani vahiy; Allah Teala Hazretlerinin bir kullarının dünya ve ahret mutluluğumuz için her türlü emir ve yasağının Peygamberlerine bildirilmesine denir vahiy gelirdi ve mesele Allahın izniyle kavgaya varmadan çözülürdü. Peygamberimiz Peygamberlik döneminde böyle arkadaşları arasında çıkan binlerce mesele çözmüştür. Bundan dolayı da arkadaşları asla kavgaya başvurmamıştır. Meseleleri çözüme kavuşmuştur. İbni Kesir (4/NİSÂ-59: Ey iman edenler; Allah'a itaat edin. Resule ve sizden olan emir sahiplerine itaat edin. Eğer bir şeyde çekişirseniz; Allah'a ve ahret gününe inanmışsanız onun hallini Allah'a ve Resulüne bırakın. Bu; hem hayırlı hem de netice itibariyle daha güzeldir.)

Bu ayetin manevi şahsında sahabe şaşırmamak için karşılaştığı her türlü meseleyi Allah ve Resulüne danışmıştır. Bundan dolayı da o dönemde asla aralarında bir sorun olmamıştır. Kuran ve sünnet aralarını yapmış ve sorunlarını çözüme kavuşturmuştur. Bu konu usulü tefsirde “ sebebi nüzul “ olarak adlandırılmaktadır.. Bazı ayetler sahabe arasında çıkan bazı olaylar sebebiyle inmiştir. Bir örnek vereceğim nasipse İnşaallah konu daha güzel anlaşılacaktır. Meselâ birbirine yakın tarihlerde hanımlarına zina isnat edip de bunu dört şahitle ispat edemeyen Hilâl b. Ümeyye ile Uveymir b. Ebyaz hakkında nâzil olduğu rivayet edilen (Buhârî, “Tefsîr”, 24/1-3) liân* âyetinin (en-Nûr 24/6) lafzı umumi olduğu için hükmü de eşine zina isnat eden herkese uygulanacaktır. Zira özel bir sebebe bağlı olarak gelen ilâhî hitapta şer‘î delil özel sebep değil şâri‘in lafzıdır ve bu lafzın umum ifade etmesi halinde hükmünün de umuma şâmil olacak şekilde icrası gerekmektedir. Derler.

Fakat peygamberimizin ahrete uçmasından sonra ki dönemlerde gerek sahabe ve gerekse sahabe sonrası tabiin dönemlerinde halk arasında çıkan sorunlara cevap verilememesi sebebiyle halk arasında çok büyük sorunlar ortaya çıktı. İşte o sıkıntılı dönemlerde Allah Teala Hazretleri biz kullarına rahmetinden ve merhametinden dolayı büyük alimler gönderdi . Bu alimler vasıtasıyla da halk arasında ki çok problemler çözüme kavutlu. Bu büyük alimlerin arkasından milyonlarca insan gittiğinden de bu yola mezhep denildi. Bu yolun öncüsü büyük alim ve veli İmam Azam Ebu Hanife hazretleridir. Daha sonra ki dönemlerde de diğer büyük alim ve veliler dünyamıza Allah tarafından gönderildi. İşte İmam Şafiler, İmam Maturudiler vb gibi diğer alimler dünyamıza misafir oldular.

Bir mezhepte mutlak müçtehit -yani Kurandan ve sünnetten hüküm çıkaran kişi - olabilmek için yaklaşık yirmi beş ilim dalında zirve olması lazım gelmektedir. Öyle bir iki kitap okundu diye kimse müçtehit olamaz.

Biz Türkler amelde mezhep olarak büyük alim ve veli İmam Azamı seçtik ve itikatta de mezhep olarakta İmam Maturide mezhebini seçtik. Diğer halklarda kendilerine uygun mezhepleri seçerek dünya ve ahret mutlulukları için bir mezhebe uymuşlardır. Bakınız büyük alim ve veli İmam Azam iki milyon halk arasında çıkmış sorunu çözüme kavuşturmuştur. Şimdi anlıyor musunuz bu adamların yaptığı büyük hizmeti.

İnsanların mutluluğu için bir mezhebe bağlanmak şarttır...

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24