Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın Öğretisi-1

Her şeyi Allah yaratmıştır. Evreni, melekleri,cinleri,insanları,hayvanları,bitkileri,canlı- cansız her şeyi yaratan, şekil veren ve yöneten Allahtır.

Allah tüm varlıkları bir düzen içinde yönetmektedir. Her şey onun ilmi dahilindedir. Hiç bir şey onun bilgisi dışında kalmaz. Yüce Allah bu konuyla ilgili şöyle buyurur: “Gaybın (Görünmez bilginin) anahtarları Allah'ın yanındadır; onları O'ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O'nun ilmi dışında bir yaprak bile düşmez. O yerin karanlıkları içindeki tek bir taneyi dahi bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır.” (En’am suresi,59.ayet)

Allah varlıkları yaratıp kendi haline bırakmadı. Onlara uyacakları prensipleri haber verdi. Yüce Allah ilk insan olan Hz. Adem’i yarattı ve Ona cebrail’i gönderdi. Cebrail meleği Allah’ın izniyle Hz. Adem’e her şeyi öğretti. Yüce Allah kur’an’da şöyle buyurur: “Allah Âdem'e bütün isimleri, öğretti...” (Bakara suresi,31.ayet)

Allah’ın öğretisi Hz. Adem’e sayfalar halinde gönderildi. Yüce Allah Hz.Adem ile ilgili şöyle buyurdu: “Doğrusu bundan önce Adem’e (bu ağaçtan yeme diye) emir vermiştik. Ne var ki, o bunu unuttu...”(Taha suresi,115.ayet)

İnsanı en iyi bilen tanıyan Allah’tır. Çünkü, Alah insanı tasarlayayıp yaratandır. Dolayısıyla insanın tüm özelliklerini ve ihtiyaçlarını da en iyi bilen Allah’tır.

Allah insanların özelliklerine uygun ve ihtiyaçlarına cevap verecek bir şekilde hazırladığı öğretileri sayfalar ve kitaplar halinde göndermiştir. Bu sayfalar ve kitaplar dünya hayatını gereği gibi kullanabilmek için Allah’ın hazırladığı “Kullanma Kılavuz”ları şeklindedir.

Yeni bir cihaz,makina veya elektronik bir eşya aldığımız zaman bize,üretici firmanın hazırladığı kullanma kılavuzu verirlir. Cıhazın doğru bir şekilde kullanılması,sağlam ve uzun ömürlü olması için kılavuza göre hareket etmemiz istenir. Bazan kılavuz da yeterli olmaz bir servis elemanı ile o cihaz kurulur ve çalıştırılır.

Yüce Allah’ta insanlara öğretilerini bir kılavuz halinde (Suhuf ve Kitaplar) ve servis elamanı ile (Melek ve Peygamberler) göndermiştir.

Allah’ın gönderdiği öğretiler zaman içinde insanlar tarafından unutulmuş veya değiştirilmiştir. Allah’ın gönderdiği suhuf veya kitaplar (Kullanma kılavuzu) değiştiği veya bozulduğu vakit ; Allah , yeni bir kitap ve yeni bir peygamber göndermiştir. Bu süreç Hz.Muhammed’in Peygamber olmasına kadar devam etmiştir.

Hz. Muhammed (s.a.v.)’e gönderilen ilahi mesajlardan oluşan öğretiler bir kitap (Mushaf) haline getirilip, hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar ulaşmıştır. Allah’ın son ilahi kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in hükmü kıyamete kadar sürecektir.

Yüce Allah bu konuda Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “Kur'an'ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız.” (Hicr suresi,9.ayet)

İşte bizler Allah’ın öğretisini iyi bilmeliyiz. Yaşam tarzımızı Yüce Allah’ın öğretileri doğrultusunda düzenlemeliyiz. Bunun için de Allah’ın öğretilerinin bulunduğu kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’i Türkçe mealiyle ve mümkünse tefsiriyle birlikte okuyarak iyice anlamalıyız.

Kur’an’’ın ve Peygamberimizin öğretisi doğrultusunda yaşayarak, hem bu dünyada ve hem de Ahirette (öteki alem) kurtuluşa ernlerden olmaya çalışmalıyız.

İnşallah bu köşede Kur’an-ı Kerimde’ki Allah’ın öğretilerini bir yazı dizisi halinde sizlere sunmaya çalışacağım.

Allah’ın son ilahi kitabı Kur’an-ı Kerim’deki mesajları dikkate alabilirsek ailemizde,çevremizde, ülkemizde, İslam aleminde ve tüm dünyada huzur,güven,barış ve mutluluk oluşur...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet VURAL İstanbul Bahcelievler Belediyesi
Mehmet VURAL İstanbul Bahcelievler Belediyesi - 6 yıl Önce

Efkan hocam muhteşem bir köşe yazısı kaleme aldınız.Elinize ve yüreğinize sağlık.Bundan sonraki tüm çalışmalarında başarılar dilerim.

banner81

banner22

banner21

banner24