Yüksel Yaşar'ın kaleminden Dortmund Trabzon Günleri

Yorucu, yoğun ve bir o kadar da keyif aldığımız etkinlik geride kaldı. Daha önce Ankara ve İstanbul’da düzenlenen etkinliklere de katıldığımızdan etkinlikler hakkında deneyimimiz vardı. Dortmund’da da bunun artılarını yaşadık.

Yüksel Yaşar'ın kaleminden Dortmund Trabzon Günleri
 24-28 Şubat tarihleri arasında Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenen Trabzon Tanıtım Günleri kapsamında Of Belediyemizi temsilen Belediye Başkanımız Salim Salih Sarıalioğlu, Kaymakamımız Eren Arslan, Meclis Üyelerimiz Emin bilgin, Halim Kaya ve Fruk Öztürk, Of’umuzun yetiştirdiği değerlerden Ressam Cemal Akyıldız ve Tarihçi Haşim Albayrak hocamız ile Basın yayın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz Kenan Akcebe, Belediye Personellerimiz Gökhan Karataş ve Orhan Gedik ile birlikte bizler de bir hafta süre ile Almanya’daydık.

 

Yorucu, yoğun ve bir o kadar da keyif aldığımız etkinlik geride kaldı. Daha önce Ankara ve İstanbul’da düzenlenen etkinliklere de katıldığımızdan etkinlikler hakkında deneyimimiz vardı. Dortmund’da da bunun artılarını yaşadık.

 

Belediyemiz adına güzel bir stant oluşturarak gurbetteki hemşerilerimizle buluştuk. Yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşadık. Almanya’nın uzak şehirlerinden, Belçika’dan, Hollanda’dan İsviçre’den etkinlik için Dortmund’a gelen hemşerilerimiz oldu. Elimizden geldiğince sıcaklığımızı, ilgi ve alakamızı kendilerine sunmaya çalıştık. Eksikliklerimiz olabilir, peşinen hepsinden özür diliyorum.

 

Almanya’ya indiğimiz ilk dakikadan itibaren işini gücünü, evini ailesini bırakarak bizlerle ilgilenen, ev sahipliği yapan, en güzel şekilde ağırlayan Mehmet ve Sebahattin Vural kardeşlere ve ailelerine, Osman Nuri Saral ve ailesine, Osman Mercan’a, Mehmet Atasoy ve ailesine, Kaldırım ailesine, ismini zikredemediğim tüm dostlara teşekkür ediyorum.

 

Dortmund yolculuğu öncesinde yaşadığımız tereddütleri yok edip, tam tersine iyi ki gelmişiz dedirterek yeni dostlar kazanmamıza vesile oldular. Hepinize müteşekkiriz.

 

Bu tarz etkinliklerin artı ve eksi yönleri hep vardır ve olmaya da devam edecektir. Önemli olan sizin beklentileriniz ve yaşadıklarınızdır.

 

Trabzon Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde düzenlenen bu etkinliğin asıl amacının ne olduğu önemlidir. “Trabzon’u Dortmund’da yaşa” sloganı ile çıkılan yolculukta yaşananlara baktığımızda Trabzon Dortmund’da yaşanmıştır.

 

Ancak bu kadarla yetinmemeliyiz. Yukarıda da bahsettiğim gibi Ankara ve İstanbul’da düzenlenen etkinliklere katılmıştık. Orada durumlar farklıydı. Almanya’da ise daha farklıydı. Ankara ve İstanbul’dan beklentimiz olamayabilir ama Almanya’dan beklentilerimiz olmalı…

 

Etkinlik kapsamında Almanya’da Dortmund’da sadece gurbetçilerimizle buluşmak olmamalı amacımız. Almanlara kültürümüzü aktarmalı, şehrimizi etkin bir biçimde tanıtmalıyız. Almanların Trabzon’a gelip tatil yapmalarını, tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerimiz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamalıydık.

 

Bu tarafından baktığımızda Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere tüm ilçe belediyelerimiz yetersiz kaldı. Bu tarz etkinlikler için kurumlarımız hazır değil. Elimizde materyallerimiz yok.

 

Örneğin Akçaabat Belediyesi kurduğu stantta 4 gün boyunda davul ve zurna çaldı. Bizleri rahatsız etmelerini geçtik, davul zurnanın Trabzon ile anlamını bulamadık. Kemençe ve tulum olsa eyvallah diyeceğiz de davulu anlayamadık.

 

Büyükşehir Belediyemizin ve Ortahisar Belediyemizin kurduğu yüksek maliyetli stantlar maalesef sıcak değildi. Çaykara Belediyemiz Uzungöl’ü etkin bir şekilde tanıtabilmeliydi.

 

Tabii ki her şeyden önce etkinliklerin gurbetçi hemşerilerimizin yanı sıra Dortmund’daki Almanların da ziyaret etmesi gerekiyordu. Bunu sağlayabilmek için de etkinliğin zamanlamasını daha planlı yapmak gerekirdi.

 

Mesai saatlerinde sokaklarda insan bulmakta zorlandığımız, hafta içi akşamları eğlence yerlerinin kapalı olduğu bir şehirde bu etkinliğin Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayacak bir yoğunlukta planlanması gerekirdi.

 

Ayrıca oradaki dernek ve vakıflarla duyuru ve reklamların daha etkin bir şekilde daha büyük kitlelere ulaştırılması gerekiyordu.

 

Of Belediyemizin standı diğer stantlara oranla ilgi alakanın yüksek olduğu bir stant oldu. Elbette herkes kendi yaptığı işi över ama bu takdiri standımızı ziyaret eden hemşerilerimizden de aldık.

 

Dortmund Belediye Başkanı Sierau standımızı ziyareti esnasında yaş çayımızın tadına baktı. Sonra Cemal Akyıldız’ın gravur sanatı ile çiziği tarihi ahşap evlerimiz ve konaklarımız hakkında bilgi aldı. Trabzon’a gelip bu evlerde kalmak istiyorum dedi.

 

Demek ki bu evlerimizden oluşan konaklarımız olmalı. Tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi yaşatmalıyız. Bu tarz evlerin yer alığı bir mahalle veya alan oluşturmalıyız.

 

Almanya’da kaldığımız kısa süre içerisinde artı ve eksilerimizi de gözlemleme fırsatı bulduk. İş disiplini, kaliteli yapımları, planlı ve programlı yaşamları, saygıyı, israf etmemeleri, lüks değil de kaliteyi tercih etmeleri alınabilecek artıları olarak dikkati çekti.

 

Aslında bu özellikler başta biz Müslümanlarda olmalıyken maalesef bunlar bizde çok zayıf. Elbette bizlerin de onlardan üstün olduğu yönler var. En önemlisi temiz değiller. Düzenli olmakla temizlik aynı şey değildir. Dinimiz temizliğe büyük önem veriyor. Bildiğiniz gibi biz de temizlik tuvalette başlıyor. Ama adamların tuvaletlerinde taharet musluğu yok maalesef. Ancak gurbetçilerimiz biraz daha gayretli olsa onlara temizliği öğretirler.

 

Neticede verimli bir etkinliği geride bıraktık. Yapacak çok işimiz olduğunun bir kez daha farkına vardık.   

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24