İslam Kardeşliği

 İslam Kardeşliği

Din kardeşliği esasıyla yola çıkan sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları hiçbir ayırıma tabi tutmadan Allah’ın dinine çağırmıştır.

İslam dininde kişilerin etnik yapısı,ırkı,rengi,coğrafı bölgesi,makamı, mevkisi ne olursa olsun   hiçbir önemi yoktur. Önemli olan Allah ve Resulü Muhammed’e kesin olarak inanmaktır.

İmanın altı şartını kabul eden müslümanlar dinen kardeş sayılmaktadır. Buradaki kardeşlik “Din Kardeşliğidir.”

İslam dinine girenlerin kardeş sayılması ve herkesin eşit kabul edilmesi düşüncesi insanların dine yönelmelerine sebep olmuştur. Bütün alemlerin Rabbı olan Allah, Hz. Muhammed’i insanlığın kurtuluşu için rahmet peygamberi olarak göndermiştir.

Peygamberimiz de İslam kardeşliğini esas alarak tüm insanları dine çağırdı. Kini,nefreti,düşmanlığı,yalanı ve çirkin işleri kaldırarak insanların kötü davranışlardan uzaklaşmasını istemiştir. İnsanların huzur ve güven içinde kardeş olarak yaşamalarını öğütlemiştir.

İslam kardeşliğinin en güzel örneğini Medine’de muhacir ile ensar arasında görmekteyiz.Mekke’den Medine’ye hicret eden muhacirlere Medineli yerliler her türlü yardımı yaparak bizlere örnek olmuşlardır.

İslam kardeşliğinin önemini iyi anlamalıyız. Bugün bizim millet olarak birliğimizden rahatsız olanlar ve birliğimizi istemeyenler vardır. Bir çok entrikalarla bizi  birbirine düşürmek isteyenler olacaktır. Halkımızın inancını zayıflatarak kutsal birliğimizi zedelemek isteyenlere karşı uyanık olmalıyız.

 Yüce dinimizin değerini bilmeliyiz. Dinimize topyekün sarılmalıyız.Din kardeşliğimizi kuvvetlendirip, birlik ve beraberlik içinde vatanımıza sahip çıkmalıyız.

Milletimizin kardeşliği, sadece ve sadece bağımsız vatanımızda sürdürülebilir.

Kutsal değerlerimiz olan din,vatan,bayrak,sancak,istiklal,şanlı tarihimiz bizim kardeşliğimizi perçinleştirecektir. Bu bakımdan kutsal değerlerimize her zaman hep birlikte sahip çıkmalıyız.

Allah’a ve Hz.Muhammed’e inanan,aynı inancı ve ahlaki değerleri benimseyen ortak değerlere sahip büyük bir milletiz.

Milletimizin birliği ve kardeşliğinin en büyük teminatı “Yüce Dinimizdir.”

Dinimizde  İslam kardeşliğini anlatan ayet ve hadislerin bazılarını aşağıda sıralayarak bilgilerinize sunmak istiyorum.

 

Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: 

“Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.” (Hucurat suresi 10.ayet)

“...Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.” (Hucurat suresi 13.ayet)

“Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe suresi 71.ayet)

    “ Hep birlikte Allah’ın ipine (İslam’a) sımsıkı yapışın; parçalanmayın...” (Al-i İmran Suresi, 103.ayet)

“Allah'a ve Resûlü'ne itaat edin ve çekişip birbirinize düşmeyin, çözülüp yılgınlaşırsınız, gücünüz gider. Sabredin. Şüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir.”  (Enfal Suresi, 46)

“Onlar ki inandılar, hicret ettiler, Allah yolunda mallariyle, canlariyle savaştılar ve onlar ki (yurtlarına göçenleri) barındırdılar ve yardım ettiler; işte onlar, birbirlerinin velisi(dostu, koruyucusu)durlar...” (Enfal suresi,70.ayet)

“Allah'a ve ahiret gününe inanan bir toplumun -babaları, oğulları, kardeşleri, yahut akrabaları da olsa- Allah'a ve Resûlüne düşman olanlarla dostluk ettiğini göremezsin...” (Mücadele suresi 22.ayet)

“Biz, onların kalplerindeki kini söküp attık. Artık onlar sedirler üzerinde, kardeşler olarak karşılıklı otururlar.” (Hicr Suresi,47.ayet)

 

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de şöyle buyurmaktadır:

 

“Ey Allah’ın kullar kardeş olunuz.” (Buhari,nikah,45)

“Mü’min mü’mine bağlılığı, taşları birbirine kenetli duvar gibidir.” (Buhari, mezalim,5.)

“Hiçbiriniz kendi nefsi için istediğini (mü’min) kardeşi için de istemedikçe (tam) mü’min olamaz.”(Buhari,iman,7)

“(Mü’min kardeşine zalimde olsa mazlum da olsa yardım et”  Şu mazlum olan kişiye yardım ederiz, fakat zalime nasıl yardım edebiliriz? Ya Rasulallah! Dediler. “zalimin iki elini tutarsın(zulmünü önlersin).”diye cevap verdi. (Buhari,mezalim,4)

"Birbirinizle kinleşmeyiniz hasetleşmeyiniz birbirinizden yüz çevirmeyiniz. Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz..." (Buhârî,edeb, 57

 “Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, onu (zalimlere de) teslim etmez. Kim, din kardeşinin bir ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir…” (Buhârî, mezâlim”, 3)

 

“Birbirinizle hasetleşmeyiniz… Birbirinize kin ve nefret beslemeyiniz… Birbirinize darılıp yüz çevirmeyiniz… Bir kişiye, Müslüman kardeşine hakaret etmesi kötülük olarak yeter…” (Müslim, birr 32.)

“Birbirinize, Allah’ın lâneti, Allah’ın gazabı ve cehennem temennisiyle bedduada bulunmayınız.” (Ebu Dâvud, edeb 53.)

 “Müminler birbirini sevmede, birbirlerine karşı sevgi ve merhamet göstermede tek bir beden gibidir. O bedenin bir organı acı çektiği zaman, bedenin diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateş çekerler.”  ( Buhârî, edeb, 27.)

“Kim müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa, bu sebeple Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim bir müslümanın(n kusurunu) örterse, Allah da Kıyamet günü onu(n kusurunu) örter…”  (Müslim, birr, 58.)

"Sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız..." ( Müslim, iman, 93-94.)

“Müslüman, hasta kardeşini ziyaret ettiğinde dönünceye dek cennet bahçelerinde demektir.” (Müslim, birr, 41)

“Kim gıyabında bir din kardeşi için dua ederse, mutlaka melek ona, aynı şeyler sana da verilsin, diye dua eder.”  (Müslim, zikir, 86.)

“Müslümanın, din kardeşine üç günden fazla dargın durması helal değildir.”  (Müslim, birr,26)

 

Her zaman olduğu gibi bugün de İslam kardeşliğini iyi anlamalıyız. Din kardeşi olduğumuzu unutmamalıyız. Birbirimize tuzak kurmamalıyız.

Bir ve beraber olmalıyız. Birbirimizi Allah için sevmeliyiz.

Türk Milleti’nin kardeşliğinin bozulmaması için birbirimize kenetlenerek dinimizin kurallarına samimi bir şekilde uymaya gayret etmeliyiz.

Hep birlikte kardeş  olalım ve kardeş gibi davranmaya çalışalım...

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24