İmam Azam Ebu Hanife

Bu büyük İmam Küfe’de M. 700 yıllarda doğmuş ve 767 yıllarında da vefat etmiştir. Dört hak mezhepten biri olan Hanefilik mezhebi ekolünün kurucusu  adam gibi bir adamdır. Ömrü ilme ve hak yolunda mücadeleye adanmış büyük bir şahıstır. Rabbim rahmetiyle muamele etsin…

 

Küçük yaşlarda ilme olan sevgisi münasebetiyle zamanının derin Hocalarından  Hammad Bin Ebi Süleyman gibi büyük zatlardan dersler almıştır. İmam Azam Ebu Hanife’nin ders öğrendiği halkalar Hammad Bin Ebi Süleyman’dan İbrahim en Nehai’ye  ve Nehai’den sahabeden de Küfe ekolu İmamı Abdullah İbni Mesut Hazretlerine  ve sonuçta da Alemlere rahmet olarak gönderilen Fahri Kainat Efendimiz Hz. Muhammet Mustafa’ya dayanmaktadır.

 

Bu ilim halkasının ortaya koyduğu önem ayrıca bu büyük İmama dil uzatan zevata da cevap niteliği taşımaktadır. Şöyle ki İmam Azam Ebu Hanife Hocaları vasıtasıyla ta Allahınresulü Efendinize ulaşmaktadır. Bundan dolayı İmamın görüşleri ayrıca peygamber Efendimizin görüşleri olduğunu da hassaten söylemekte herhangi bir sakınca yoktur.

 

Bu büyük İmam hem ilim tahsili ile ilgilenirken ayrıca ticaretle de uğraşmaktaydı. Ticareti o kadar ince eleyip sık dokumaktaydı öyle ki  ticareti yaşadığı bölgede dilden dile dolaşmaktaydı. Mesela bir gün bir kadın satılmak üzere bir kumaş getirmişte İmam bu kumaşa ne kadar para istersin dediğinde kadın yüz lira dediğinde İmam sonuçta beş yüz lira para vermiştir satılan kumaşa bedel olarak bu kadına… Fakat bir gün gelir ve bu büyük İmam artık kendisinin tamamıyla ilme ve öğrenci yetiştirmeye vermesi lazım geldiğine kanaat eder ticareti bırakır ve tamamıyla öğrenci yetiştirme ve halkı irşat etmeye kendini adar.

            

İmam Azam binlerce öğrenci yetiştirir. Bu yetiştirdiği öğrenciler arasında  en meşhurları İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammet’tir. Bu büyük İmamın görüşleri bizlere yetiştirdiği öğrencileri arasında meşhur olmuş bu iki İmamdan ulaşmıştır.

             

İmam Azam Ebu Hanife yaşadığı zaman diliminde iki milyona yakın halk arasında ortaya çıkmış fıkhı problem çözdüğü kitaplarımızda geçmektedir. Bu rakam insan aklını zorlayacak bir oran olduğu araştırmacılar tarafından seslice seslendirilmektedir.

              

İmam Azam’ın içtihat usulünü yazmak isterim ; Kendi ağzından bakınız ne söylemektedir ; “Fıkhı bir meseleyle ilgili olarak ilk olarak Kur’ana bakarım. Kur’anda bulduğumda başkaca bir şeye bakmam onunla amel ederim. Kur’anda bulamadığımda Peygamberimizin sünnetine bakarım. Orda bulursam onunla amel ederim. Orada bulamazsam Peygamber Efendimizin seçkin sahabelerine bakarım. Konu ile ilgili  sahabeden bir görüş varsa Onunla amel ederim.  İş İbrahim en Nehai’ye vb. gibi diğerlerine gelirse onların içtihat ettiği gibi  bende içtihat ederim.”

             

İmam Azamın pek bilinmeyen ve kitaplarda tuhaf bu ya  pekte işlenilmeyen bir yönü vardır hayatında.İmam Azamın yetiştiği ve yaşadığı zaman dilimi sıkıntılı yıllardı. Dönemin idaresi Emeviler peygamber Efendimizin Ehli Beytine sıkıntı vermekteydi. Akla hayale gelmeyen sıkıntılar çıkartmaktaydılar. Gerek İmam Azam Ebu Hanife ve diğer hak mezhep kurucularından Ahmet Bin Hambel bu sıkıntılı yıllarda Ehli Beytin yanında yer alarak zalimlere bir dur demişlerdir. Hem Ehli Beytin yanında yer alarak hem yönetim makamında olan kişilerin adliyede hakimlik dileklerini ellerinin tersiyle çevirdiğinden  İmama Azam Ebu Hanife hapishanelere  atılmış ve akla hayale gelmeyen işkencelere maruz bırakılmıştı. İşi o dereceye vardırdılar ki İmam Azamı hem dayakla hem de bir gün zehirleyerek şehit ettikleri ifade edilmektedir kitaplarımızda. Tüm bu bilgiler doğrultusunda bu büyük İmamın  hak, adalet ve ilim yolunda Allah rızası ve  Peygamber rızası için şehit olduğunu açık olarak söylemekte bir sakınca yoktur.

               

Çocuklarımızın bu büyük İmam gibi hak ,  hakikat ve ilim yolunda yetiştirmemiz lazım geldiği akıllardan çıkarılmamalıdır…

 

Nizamettin BEKAR /TRABZON

              

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24