HAYVANLARA SAYGI

Bugün bayramlaşmak için oğlumla köye giderken yolda sohbet ediyorduk. Sohbet devam ederken bir yerinde oğlum önemli gördüğü bir haberi benimle paylaştı. Sakarya ‘da caninin biri bir köpeğin dört ayağını birlikte kesmişti. İnanın bana kanım dondu. Bu hafta ki konum başka iken önemli gördüğüm bu konuyu köşeme taşımayı arzu ettim.

Hayvanlar Rabbimiz tarafından biz insanoğluna bahşedilmiş son derece önemli nimetlerdendir. Hayvanlardan bazılarından etinden bazılarının sütünden bazılarının ise gücünden faydalanırız. Durum o kadar önemlidir ki İmam Şafii babam denizden çıksa yerim diyecek kadar da hayvanlara düşkünlüğünü ortaya koymuştur.

Şu unutulmamalıdır ki hayvanlar aleminden anlamsız yaratılmış bir tane hayvan yoktur. Her bir hayvanın mutlaka yaratılmış bir hikmeti vardır. Hangi hayvanı alırsanız alın mutlaka bir hikmeti vardır. Menkıbelerde geçer eski devirlerde bir kul hayvanın birine bakar da Allah seni niçin yaratmış hiçbir hikmetin gözükmüyor demiş. Gel zaman git zaman bu adam hastalanmış. Hiçbir doktor şifa olamamış. Daha sonra bir memlekette bir doktor söylemişler ona. O da kalkmış o doktora gitmiş. Doktor hastalığının tedavisi olarak şimdi sıkı durun o boş manasız yaratıldığını söylediği hayvanın alınıp öldürülüp yenilmesi şifa olarak söylemiş. Daha sonra da hasta adam o hayvanı alıp yedikten sonra da şifa bulmuş. Daha sonra bu adam kainatta boş olarak yaratılmış bir varlık yoktur olduğunu anladım demiş.

Bakınız zararlı olarak görülen akrebin bile mutlaka bir yaratılma hikmeti vardır. Burada önemli olan hayvanlara bakıp onlardan dersler çıkartmamız lazımdır. Geçenlerde okuduğum bir makalede Amerika aralıklarla nükleer deneme yapmaktadır. Nükleer deneme yaptıktan sonrada bölgede bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Bilim insanları nükleer patlamanın yapıldığı bölgede araştırma yapmaya başlarlar. Şimdi inanamayacaksınız ama bir taşın altında canlı bir akrep bulurlar. Akrebi alıp incelediklerinde akrebin kanının yeşil olduğunu görürüler. Şimdi Amerika’da nükleer saldırılarda insanlarının zarar görmemesi için özel kıyafetler yapmakta olduklarını yazmaktaydı.

Radarlar nasıl oldu. Yarasalardan hareketle radarlar bulundu. Adamlar hayvanları didik didik yapmakta. Yaratılışlarından kendilerine dersler çıkartmaya ve faydalanmaya bakmaktadırlar.

Şimdi hayvanlara zarar vermeyin diye yazacağım ama bizim insanlarımız arasında o kadar sevgisizlik var ki insanlar birbirlerine zarar vermektedir. Tanımadığınız bir insana selam verinde bırakın öyle darp etmeye bir Allah’ın selamını verinde bakın ne olacak?! Ben söyleyeyim bir anda sana saldıracaktır. İnsana zarar vermeyi hiçe sayan bir anlayış doğal olarak hayvanlara sadistçe zarar verecektir. Bazen medyaya düşmekte bir bakıyorsunuz kedinin kulaklarını kesmeler bir bakıyorsunuz köpeklerin ayaklarını kesmeler … İnanın bana bunları yazıyorken bile tüylerim diken diken oluyor. Bu nasıl bir ruh halidir?! İnanın bana anlamakta zorluk çekmekteyim.

Bizim Peygamberimiz biz kulların hayvan haklarından da sorumlu olduğumuzu bildirmektedir. Arkadaşlarından biri bir deveye fazla yük yüklemişte Allahınrasülü arkadaşını uyarmıştır. Bu konuyla ilgili onlarca uyarı vardır Peygamberimizden.

Şu unutulmamalıdır ki biz insanlar hayvanlardan da sorumluyuz…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24