Haçkalı Hoca Hayrat Hanlut’ta anıldı

Of Hayrat Dağönü Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından bu yıl Haçkalı Baba olarak bilinen Haçkalı Hoca anısına düzenlenen etkinlikte Hanlutlular bir araya geldi.

Haçkalı Hoca Hayrat Hanlut’ta anıldı

Of Hayrat Dağönü (Hanlut) Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Hanlut Yaylasında düzenlenen Haçkalı Hoca Efendiyi anma ve Hanlutlular Buluşma etkinliği çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.

 

Of’un yetiştirdiği değerli din alimlerinden biri olan, Haçkalı Baba olarak bilinen, aslen Hanlutlu olan ve küçük yaşta babasıyla birlikte Düzköy’e yerleşen Haçkalı Hoca anısına düzenlenen etkinlik Hatmi Şerifle başladı. Hatmin ardından dua yapıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Kemal Kaya, Hanlut’un yetiştirdiği değerleri Hanlutlulara tanıtma ve Hanlutlularla buluşturmak için bu etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini belirtti.

 

Bir önceki etkinlikte Hanlut’ta yetişen ve Çalekli Dursun Efendi olarak tanınan Hocaefendiyi andıklarını belirten Başkan Kaya; “Hanlut Köyünün Varhalı Mahallesinde 1864 yılında doğan ve Haçkalı Baba ismiyle meşhur olan Mustafa Tarhan Hoca efendinin babası  Mollahasanoğulları’ndan İbrahim Efendi’dir. Onun da babası, Hacı Durmuş olarak Haçka’da mezarındaki kitabede yazılıdır. Haçkalı Baba’nın mezarındaki kitabesinde Durmuş’un babası  Buharalı  Kutbuzzaman Mollahasan Efendi olarak geçer. Mekke’den Buhara’ya, Buhara’dan Erzurum’a, oradan da Of’un Hanlut köyüne İslami Tebliğ için gelmiştir. Haçkalı Hoca’nın dedesi, Hacı Durmuş’un mezarı şu anda Hayrat’ın Dağönü köyünün Varhali Mahallesinde bulunmaktadır. Haçkalı Baba’nın babası İbrahim Efendi, Oğlu Mustafa (Haçkalı Hoca) çok küçük yaşta iken fahri imamlık yapmak için oğlu ile birlikte Of’tan ayrılıp Haçka’ya yani Düzköy ilçesine yerleşmişledir. Haçkalı Hoca her yıl düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır. Bizler de bu yıl doğum yeri Hanlut olan Haçkalı Hocamızı anmak için bura toplandık. Katılımlarınız nedeniyle hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Programda Dernek Yöneticileri ve bölgenin önde gelenleri Haçkalı Hoca Efendi ile ilgili anılarını paylaştılar.

 

Program sonunda davetlilere kavurma, pilav ve kuymak ikram edilirken Dernek Başkanı Kemal Kaya, programa katkı verenlere plaket takdim etti.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24