Başkan Kaya Hanlut Haçkalı Baba etkinliklerine davet etti

Of - Hayrat Hanlut Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Avukat Kemal Kaya, bölge halkını 6 Ağustos Pazar günü Halnut’ya yapılacak olan ve Haçkalı Hoca adına ithaf edilen etkinliğe davet etti.

Başkan Kaya Hanlut Haçkalı Baba etkinliklerine davet etti

Of - Hayrat Hanlut Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Avukat Kemal Kaya, Of’ta düzenlediği akşam yemeğinde basın mensuplarıyla bir raya geldi.

 

Başkan Kaya 6 Ağustos Pazar günü saat 10.00’da düzenlenecek olan ve Hanlut Köyünde düzenleyecekleri geleneksel buluşmaya bölge halkını davet etti.

 

Başkan Kaya bu yılki etkinlikleri aslen Hanlutlu olan ve Haçkalı Baba olarak anılan Haçkalı Hoca adına ithaf ettiklerini ve etkinlikte Hanlutlu Haçkalı Hocayı anacaklarını ifade etti.

 

Çalekli Dursun Efendi anılmıştı

Derneklerinin bir grup köylü tarafından 1998 yılında kurulduğunu ifade eden Başkan Kaya; “Hanlut Derneği,  başlangıçta İstanbul Bağcılar’da kuruldu. Sonrasında Ümraniye İlçesine taşınan dernek halen bu adreste hizmet vermektedir. İki yıl önce düzenlediğimiz etkinlikte köyümüzün yetiştirdiği değerli din alimimiz Çalekli Dursun Efendi’yi anmıştık. Bu yıl da Haçkalı Hocamızı anacağız” diye onuştu.

 

Haçkalı Baba kimdir?

Hanlut Köyünün Varhalı Mahallesinde 1864 yılında doğan ve Haçkalı Baba ismiyle meşhur olan Mustafa Tarhan Hoca efendinin babası Mollahasanoğulları’ndan İbrahim Efendi’dir. Onun da babası, Hacı Durmuş olarak Haçka’da mezarındaki kitabede yazılıdır.

 

Haçkalı Baba’nın mezarındaki kitabesinde Durmuş’un babası  Buharalı  Kutbuzzaman Mollahasan Efendi olarak geçer. Mekke’den Buhara’ya, Buhara’dan Erzurum’a, oradan da Of’un Hanlut köyüne İslami Tebliğ için gelmiştir. Haçkalı Hoca’nın dedesi, Hacı Durmuş’un mezarı şu anda Hayrat’ın Dağönü köyünün Varhali Mahallesinde bulunmaktadır. Haçkalı Baba’nın babası İbrahim Efendi. Oğlu Mustafa (Haçkalı Hoca) çok küçük yaşta iken fahri imamlık yapmak için oğlu ile birlikte Of’tan ayrılıp Haçka’ya (Düzköy) yerleşmişledir.

 

Hanlut 9 mahalle, 6 yayla

Arazinin büyük bölümü çayır ve meralarla kaplı olduğu için hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Bölgenin en kaliteli balı olan anzer balı aynı floraya sahip olan Hanlut’ta da üretilebilmektedir. Hanlut doğal maden suları bakımından oldukça zengindir. Hanlut derelerinde doğal alabalık bulunmaktadır ve koruma altına alınmıştır. Köy, 9 mahalle ve 6 yayladan oluşmaktadır.

 

Hatim ve dua yapılacak, kuymak ikram edilecek

Düzenlenecek olan program Kur’an-ı Kerim hatmi ve duasıyla başlayacak. Açılış ve Protokol konuşmalarıyla devam edecek olan programda Haçkalı Hoca’nın hayatı ve eserleri tanıtılacak. Öğlen namazı sonrasında kuymak ikramı ile program sona erecektir.

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24