Gençlerle başbaşa

Gençlere yardımcı olması nedeniyle, gençler için yazılmış önemli bir kitabı tanıtmak istiyorum. Lise yıllarımızda hocalarımızın tavsiyesi üzerine okuduğum Ali Fuat BAŞGİL’in kaleme aldığı “Gençlerle Başbaşa”adlı eser gençlerin en değerli çağları olan gençlik çağında onlara yol göstermektedir.

Özellikle gençlerin ve başarılı olmak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap. Kitapta üzerinde durulan konular kısaca şöyle;
1-Başarıya giden yolun tehlike ve düşmanları: Başarının ilk düşmanı tembelliktir. Başarının diğer bir düşmanı da kötü arkadaş ve kötü örneklerdir.
2-Başarılı olmanın şartları: İlk şart iradeli olmaktır. İrade ve iradeli olmanın önemi,bize ait olan ve olmayan hareketler,alışkanlıklar ve telkinler başarıyı etkilemektedir.
3-Eğitimin ruh ve karakter üzerindeki etkileri: Yaratılıştan getirdiğimiz huyların bazılarını değiştirmek, elimizdedir. İnsanlar çeşit ,çeşit karaktere sahiptir.
4-Verimli çalışmanın şartları: Verimli çalışmanın ilk şartı sağlıklı olmaktır.İkinci şartı çalışmayı sevmektir.Üçüncü şartı ise çalışmanın tekniğini ve yolunu bilmektir.
5-Çalışma hayatının ve başarılı olmanın genel kanunları:

Kitabın son bölümünde Ali Fuad Başgil hoca okuyucularına başarılı olmanın altın kurallarını sıralamaktadır.Bunlar; Çalışmak için müsait gün ve saat bekleme. Bil ki, her gün ve her saat çalışmanın en müsait zamanıdır. Çalışmak için müsait yer ve köşe arama. Bil ki,her yer ve her köşe çalışmanın en müsait yeridir. Herhangi bir işi yarına bırakma. Zira her günün derdi gibi işi de kendine yeter. Başladığın bir işi bitirmeden başka bir işe başlama. Çalışmaya başlamadan hangi işi yapacağına karar ver. Çalışmaya oturduğun zaman tıpkı ateş hattında düşmanı gözetleyen bir asker gibi uyanık ol ve dikkat kesil. Çalıştığın bir iş(bir ders, bir kitap,bir yazı)üzerinde herhangi bir güçlüğü yenmeden bir adım bile gerileme.Ve bil ki, yılgınlık maskeli bir tembelliktir. Devamlı ve düzenli çalış.Ve her gün aynı saatlerde mutlaka çalışmaya otur. Bir iş üzerinde yorulursan dinlenmek için işini değiştir ve çalışma hızını yavaşlat. Fakat dinleme bahanesiyle asla boş oturma.Boş oturanın içi,işlemeyen demir gibi pas tutar. Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne iş yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma. Her şeyden evvel ana dilini iyi konuşmayı ve iyi yazmayı öğren.

Bir işe öfkeli ve sinirli iken karar verme. Dilini tut ve bil ki, dil yarası bıçak yarasından daha vahimdir. Kimsenin yüzüne karşı söyleyemediğini arkasından söyleme. Yalan söyleme, yalan söyleyen,tutulma korkusu içinde yaşayan hırsız gibidir. Daima olduğun gibi görün, göründüğün gibi ol. Gençliğinde iyi arkadaş kazan.Yaşlılıkta kazanılan arkadaşlık sağlam olmaz.Zira paslı teneke lehim tutmaz. Ahlakını güzelleştirmeğe çalış. Ahlak güzelliği insan için kıymetli bir servettir. Dost ol, ta ki sana da dost olsunlar. Sonunda pişman olacağın bir işi başında düşün. Hayatta cesur ol. Fakat bil ki cesaret gözü kapalı tehlikeye atılmak değildir. Kendine yapılmasını istemediğin bir davranışı başkasına yapma. Kendinden üstekilere değil, kendinden alta kilere bak,rahat edersin. Kibirli olma. Kibirli insan sarımsak kokan ağız gibidir. Herkesi kendinden uzaklaştırır. Yazar kitabını şu cümlelerle sonlandırır. Genç arkadaşım. Yukarıda sıraladığım kaideleri okuyup unutasın diye değil;kulağına küpe yapasın ve ileride beni anasın diye yazdım.Senden beklediğim, beni hayırla anmandır.

( Bu güzel tavsiyelerinden dolayı Allah, Ord. Prof. Ali Fuat BAŞGİL Hocamızdan razı olsun.Ruhu şad olsun.)

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24