Muhtar Banzar Aköse’nin sorunlarını bir bir çözüyor

Dernekpazarı Akköse Mahallesi Muhtarı Ömer Celal Banzar, mahallesine yaptığı hizmetler Dernekpazarı Muhabirimiz Fahri Düzenli’ye anlattı.

Muhtar Banzar Aköse’nin sorunlarını bir bir çözüyor

Dernekpazarı Akköse Mahallesi Muhtarı Ömer Celal Banzar mahallenin durumu, sorunları ve mahalle hedefleri hakkında Dernekpazarı Muhabirimiz Fahri Düzenli’nin sorularını yanıtladı.

 

Fahri Düzenli:

İl  dışında yaşarken gelip mahallenize muhtar olmak istediğinize göre farklı projeleriniz vardı demektir. Düşüncelerinizi gerçekleştirebildiniz mi?


Muhtar Ömer Celal Banzar:

Mahallemde görev yapan tüm muhtarlar güzel hizmetlere imza attılar. Ancak kendimce  yapılmasını düşündüğüm eksik çalışmaları  tamamlayabileceğime inanan, il dışındaki hemşerilerim ile komşularımın ısrarı üzerine aday oldum. Millet teveccüh gösterip, projelerimi tamamlama fırsatı verdi.

Mahalle ile ilgili hedeflerini kapsamlı şekilde açıklayan muhtar mahalledeki başlıca sorunlardan bahsetti. “Bunlar; yol, su, kanalizasyon, cami ve çevresindeki genel düzenlemeler, elektrik sorunları, 2B arazilerindeki haklar ve  gölümüzün ıslah edilmesidir” dedi.


YOL SORUNLARIMIZ:

İlçe merkezine uzanan ana yolumuz Merkez Camiine kadar  3 km olarak belirlenmişti. Oysa bizim ana yolumuz Lişo Camisine kadar olması gerekiyordu. Belediye Meclis Üyemiz Muzaffer  Gür’ün de desteği ile dileğimizi Belediye Başkanımıza  ilettik. Başkanımız da haklılığımızı görüp sorunu Büyük Şehir Belediyesi’ne yazarak, 4.5 km olarak değiştirilmesini istediler ve kabul edildi. Böylece Akköse Mahallesi’nin ana yolu Büyük Şehir Belediyesi tarafından 4,5 km şeklinde kayıt altına  alınmış oldu.

Yol sorunu olarak ilk sırada Lişo -Merkez bağlantı yolu vardı. Ana yoldan makasla o güzergaha giden yol afet nedeniyle bir daha yapılamayacak şekilde  kapanmıştı. Mahalleye merkez mahalleden geçen yoldan ulaşım sağlanmaktaydı ve yol  6 km idi. Alternatif bir yol için yaptığımız çalışmalarda dört farklı  güzergah  belirlemiştik. Belediyemizle yaptığımız çalışmalar sonunda çizilen etüt projelerinin üçü; mesafenin uzunluğu yanındaki kayalar kırılarak yapılacağından maliyetinin yüksekliği, kayaların diğer alanlara vereceği tahribatlar ve can güvenliği  nedeni ile  hem Belediyemizce, hem de Orman İşletmesince kabul edilmediğinden  şu an yaptığımız yol projesi onaylandı. 85 Haneye hizmet getiren bu yolda viraj fazlalığı dışında bir sorun olmadı. 2.5 km lik bir yol ağı ile ilçeye ikinci alternatif yol yapılmış oldu. Yolun yapımında emeği geçen herkese teşekkürü borç biliriz.

85 haneyi ilçe merkezine bağlayan bu yol çalışmasını  biraz daha açmak istiyorum. Yol boyunca   var olan kayalıklar kırılarak 7 m. Genişlik kazandırabilmek için 1200 delik delinip dinamitlendi. Ayrıca 7-8 yerdeki küçük ırmaklar için  gerekli künkler alınmış olup konulma aşamasına gelindi. Biri 190 m3, diğeri de 440 m3’tür. Bu alana duvar yapılmış olup, yapılması gereken iki küçük duvarımız daha var.  Belediyemizin makine desteği  dışında  9 aylık süreçte bu yol için büyük bir yakıt ve çeşitli masraf desteği olmuştur.

 

Mahalle halkımızın katkılarına gelince götürü verilerek kiralanan makinenin giderleri,  630 m3. Duvar yapımı ve masrafı, Belediyenin yaptığı yakıt ve benzeri  giderlerin  1/5 i, dereden ve yoldan çıkartılan taşların giderleri, 9 ay süresince tutulan üç makine  yağcısının yemek masrafları,  yolun  özel arazisinden geçen vatandaşımızın evi ile çatısının yapım giderleri, yapım anındaki etüt proje ve alınan künklerin giderleri-, Orman İşletmesine yatırılan teminat, mazot  bidonları giderleri, serilen bir bölümü için kiralanan araçların ve malzemenin giderleri, dinamit patlatma ruhsatı, çimento ve dolgu malzemeleri için yapılan giderler. Bir virajda yapılan mini köprünün  giderlerinin  tamamı Mahalle halkımız tarafından karşılanmıştır. Belediye Meclisinden çıkan olumlu karar gereği  etüt  çalışmasını tamamlayıp Orman Bölge Müdürlüğü’ne onaylatarak çalışmaya hazır hale getirdik. Bu  çalışmalar sonunda yol tamamlanarak hizmete açıldı.

IŞILDAKLAR’A YOL YAPIMI

Muhtarlığımızın girişimi, Belediye Başkanımızın da oluru ile  Mahallemizin Işıldaklar  Mevkiinde Işıldaklar’a ait tek eve yol bağlanmıştır. Uzlaşma sağlandığı takdirde diğer Işıldaklar’a da yol yapılması programımızda var.

LİŞAKO YOLU BAKIMI

Muhtarlığımız, Belediyemizle uyum içinde sürdürdüğü  çalışmaların  karşılığını almıştır. Lişako  yolunda yapılan bakım sonucu  kısa da olsa betonlamanın  dışındaki bölümde serilerek ıslah edildi. Bu güzergahtaki çalışmalarımız devam edecektir.

AKKÖSE  ULUCAMI MAHALLE LERİ YOL BAĞLANTISI

İki mahalleyi birbirine bağlayan yolun betonlanması en büyük ideallerimdendi. Bir gün Suat
Sönmemişoğlu ile birlikte İbrahim Cevahir’i arayıp düşüncemizi söyleyerek yardımını talep ettik. Rahmetli Cevahir Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşüp bana randevu aldı. Ertesi gün Ulucami Muhtarı Avni Çakmak  ile birlikte gece olan randevu için Başkan Gümrükçüoğlu’ nu ziyaret ettik. Ulucami - Akköse arası yolun betonlanmasını istediğimizi söyledik. Olumlu bir cevap alamadık. Aradan bir yıl geçti bu süre içinde başkanla her karşılaştığımda talebimi yineledim. Bazı siyasileri devreye koydum. Bu düşüncemin peşini hiç  bırakmadım. Ak Parti İlçe Başkanı ve Belediye Başkanımızdan da  yardımcı olmalarını istedim. Büyükşehir Belediye Başkanı bir gün beni arayarak, 1710 m3 olan Bu yolun betonunu iki yıla yayarak yarısını 2015’te diğer yarısını da
2016’ da dökelim teklifinde bulundu. Çok sevindim ve teşekkür ederek kabul ettim. Bu projemizin de gerçekleşmiş olmasından büyük mutluluk duydum.

ASFALTLAMA ÇALIŞMASI

 İlçe merkezine bağlanan ana yolumuzun asfaltlanması için Belediye Başkanımızla yaptığımız görüşme sonunda Büyük Şehir Belediyesi’ nden 2000 ton asfalt alınarak serildi. Başkanın değişik kaynaklardan temin ettiği asfaltla da merkez camisinin üst tarafındaki yolun bir kısmı asfaltlanmış oldu. Kalan bölümleri de gelecek yılda tamamlayacağımıza inanıyorum.

 Mahalle içi yollarımızın genişlemesi için imar planı çalışmamız var. Bu planlamanın biraz uzun süreceği kanaatindeyim. Ne var ki bu konunun da sıkı takipçisi olacağım.

SU VE KANALİZASYON ÇALIŞMALARIMIZ

Mahallemizin Lişo ve Lişako semtlerinde yaşayan 112 hanenin  su sorunu Büyükşehir olmadan önce Özel İdareye  iletilmişti. Akıbetini sorguladığımızda gönderilen yazıda; “finansmanı sağlandığında yapılacaktır” deniliyordu. Durumun pek önemsenmediği, baştan savma cevap olduğunu düşünerek  konuyu daha yakın takibe alarak peşini bırakmadım. Bir gün iş adamlarımızdan İbrahim ve Muhammet Bodur’u alarak  TİSKİ Müdürünü ziyaret ettik.Yaptığımız görüşme sonunda talebimiz uygun görülerek programa alındı ve 7 kilometrelik su ihalesi yapılıp hizmete açıldı.

BAĞIZE’DEN ALINAN SU
 Mahallemizin Bağıze Mevkiinden Hışır Haci’ nın bazı mesire evlerine aldığı su için 3600 metre boru temin edildi.

 Mahallemizin genel kanalizasyonunun yapılması için 27.06.2014 tarih ve 102649/18486/1 sayılı dilekçemiz ile ayrıca 09.02.2017 gün ve 980 sayılı dilekçemiz ile Büyükşehir Belediyesi’ne  başvuru yaptık. Birçok İlçe merkezlerine bu hizmet getirilmediğinden Mahallemize yansımasının gecikeceğini bilsek de takipçisi olacağım.

CAMİ VE ÇEVRESİ ÇALIŞMALARIMIZ

Camimizde  bulunan wc ile şadırvanın Mahallemize  yakışmadığını düşünerek bu alanda bir çalışma yapılmasını düşündüm. Azam  İbrahim  Şentürk ve Mahalle halkımızdan
Suat Sönmemiş ile bir araya gelip karar verdik. Cuma günü harekete geçip halkın da olurunu alarak işe başladık. Yeni wc nin yapılacağı yeri belirleyip yer  sahibi   Hacibakılar’ dan oluru alarak eski wc yi yıktık. İl dışında olan tüm hayırseverlerimizi haberdar ederek destek istedik. Mahalle halkı o gün desteğini vermişti. Bu eserin yapımında malzeme ve işçilik kişiler tarafından üstlenerek  sonuca varıldı. İş adamı  Mandanlar çimentoyu, Rahmetli İbrahim Çiçek demiri,  Rahmetli Süleyman Şengül ve oğulları kalebodur, fayans ve mermerlerini, Azamız İbrahim Şentürk aracılığı ile Bölümlülü  bir hayırsever de demir kapılarını karşılamıştır.

Caminin iç ve dış bölümleri bakım ve onarımdan geçirildi

Tarihi orijinalliği ve estetiği  korunarak ahşap boya ile iç kısmı boyandı..Kapı ve pencereleri ile korkulukları  yenilendi. Çatı kiremitleri  ve  olukları yenilendi.  Saçak   altları lambri
tahtaları ile yenilendi. Arka kısmı sıvası yapıldı.

 Muhtarlığımızın ve Abdullah Bilaloğlu’nun girişimi, Şenocak’ ların desteği ile camimizin ön kısmından başlayıp arka kısmını kapatan toprak 8 metre genişliğinde, 30 metre boyunda açılmaya başlandı. Bittiğinde cami tamamen müstakil  görünüme kavuşacaktır. Duvarları da tamamlandıktan sonra kazanılan yeni alan cami için  değerlendirilecek.

ELEKTİK HİZMETİ

Uzun zamandır elektrik alma mücadelesi verilen Ancumah, Kom yanı ve Mezereler elektrik  sorunu için de büyük bir mücadele verildi.

Bu alandaki çalışma, önce Akköse - Zincirlitaş ve Ulucami Mahalleleri Muhtarlıklarının müşterek müracaatları ile başladı. Daha sonra her birimiz  ayrı ayrı ilgili makamlarla, siyasilerle diyalog kurduk. Enerji Bakanımızla ayrı görüştük. En büyük gayret de Ulucami Muhtarı  Avni Çakmak tarafından gösterildi. Dernekpazarı’nda Enerji Bakanımıza  dileğimizi ilettiğimizde Belediye Başkanımız da bize destek oldu.  Sonuç olarak ihalesi yapılarak bir hizmet daha gerçekleşmiş oldu.

SANDIK GÖLÜNÜN İSLAHI

Muhtarlığımızda Mehmet Dima, İbrahim Dima, Kenan Paksoy , Ahmet Can ve bazı arkadaşlardan  oluşturduğumuz  hizmet ekibi mahalledeki hayırseverleri de faaliyete geçirerek Sandık Gölümüzün iç kısmının dolan taşlarını makine kiralayıp temizledik. Dış kısmına da bakım yaparak orayı bir piknik alanına dönüştürmeye karar verdik.

Tüm bu çalışmalarımızda  Muhtarlık olarak sadece  önde olduk. Asıl hizmet bize destek olanlarındır. Bu vesile ile bize destek olan, Belediye teşkilatlarımıza, Kamu Kurumlarına ve halkımıza teşekkür ederim.

 

Haber -Foto: Fahri Düzenli              

Of Ajans

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner81

banner22

banner21

banner24