Cuma Namazı Üzerine

 Cuma Namazı Üzerine

 

En çok  sorulan sorular arasındadır Cuma namazının kılınış! Cuma namazı kaç rekattır ? Cuma namazından sonra kılınmakta olan zuhri ahır ve vaktin sünneti sünnette yeri var mıdır ?! gibi…

 

Bugün nasipse bu sorulara cevap vermeye çalışacağız;

Öncelikle Cuma namazı Kur’an ve sünnette sabit olan bir namazdır. Kuranı Kerime baktığımız zaman hakkında süre inmiştir. Cuma süresi. CUMA-9: Ey imân edenler! Cum'a günü namaza (ezan İle) çağrıldığında hemen Allah'ı anmaya (namaz kılıp hutbe dinlemeye) koşun; alım-satımı bırakın. Bu, eğer bilirseniz sizin için çok hayırlıdır.) Hadislerden birinde de peygamberimiz şöyle buyurmaktadır; “Bazı kimseler cuma namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar. ”

 

Bu ayet ve hadis bizlere Cuma namazının erkeklere farz olan  kadınlar isterlerse ve yerde uygunsa kılabilecekleri ve cemaatle kılınması şart olan farz bir namaz olduğunu hatırlatmaktadır.

 

Cuma namazı Peygamberimiz 622 yılında Mekke’den medine’ye hicret ederken Kuba yakınlarında farz olmuştur. Peygamberimiz oracıkta hemen bir mescid inşa etmiş ve  artık

 

farz olan Cuma namazını orada eda etmiştir.

Peygamberimiz Cuma namazını on rekat olarak kılmıştır. İlk dört rekat ilk sünneti tek başlarına ve öğle namazının ilk sünneti gibi kılmışlardır. Sonra müezzin cami içi ikinci bir ezan okuduktan sonra  Peygamberimiz mimbere çıkarak hutbe okumuştur. Hutbe bitiminde de müezzin gamet getirdikten sonra Peygamberimiz cemaatine iki rekat sabah namazının kılınışı gibi imamın seslice okuduğu farz bir namaz kıldırmıştır. Daha sonra da dört rekat  cumanın son sünnetini  yine öğlen namazının  ilk sünneti gibi tek başlarına kılmışlardır. Sonra da ayetel kursiyi okuyup dua edip camiden çıkmışlardır.

                   

Şimdi yukarıda ki sorulara cevap bulmaya çalışalım. Yukarıda yazdık  farz olan Cuma namazı on rekattır. Ayrıca zuhri ahır ve vaktin sünneti diyede bir namazdan bahsedilmemektedir.  Öyleyse bu namazlar nerden çıktı?! Bu namazlar yakın dönemde bu ülke darül islam  yani islam yurdu  mu yada darul harb  harb yurdu mu konularıyla irtibatlandırlarak fıkıh kitaplarımızda yerini almıştır. İhtiyaten fıkıh alimleri Cuma namazlarımız zayi olmasın diye zuhri ahır ve vakit sünnetelerini Cuma namazından sonra kılınmasını uygun görmüşlerdir. Ama bu görüşün yanında bu ülke darul islamdır ve  kıyamete kadar da bu böyle kalacaktır bundan dolayı zuhri ahır ve vakit sünnetlerinin kılınması gerekli değildir diyen İslam alimleri de mevcuttur. Bizce de durum ikinci kısımda zikredildiği gibidir. Yani zuhri ahır ve vakit sünnetleri kılınması zaruri değildir.

                      

Konumla irtibatlı olduğundan yazmakta bir beis görmediğim daha önceleri bu ülke darul harptir bu ülkede Cuma namazı olmaz deyip Cuma namazını o günlerde kılmayan ama bugünlere gelindiğinde bu düşüncelerinde hata yaptıklarını anlayıpta artık Cuma namazını kılmaya  başlayan kardeşlerimizin olmasıda bu tezimizi doğrular niteliktedir.Çünkü bu ülke bin yıl Selçuklular ve Osmanlılar zamanında İslam’ın sancaktarlığını yapmış bir ülkedir. Bir ülke önceleri İslam’sa kıyamete kadar da İslam kalacağı görüşünü benimseyenlerdeniz.

                      

Ayrıca bizim dışımızda İslam coğrafyasında  on rekatlık farz olan Cuma namazının kılınışından sonra zuhri ahır ve vakit sünneti kılan bir tane İslam ülkesinin olmaması da bu görüşü kuvvetlendirmektedir.

                  

İlla kılınması istenirse kılınmasında bir beiste yoktur. Kılınabilir.

                   

Cumalarımızın Cumanın manasına uygun olarak eda edilmesi dileğiyle…

                        

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24