BOY ABDESTİ ÜZERİNE

Geçen hafta ki konuma devam etmek isterim. Konu şuydu; İnsanlarımıza boy abdestini soruyorlar da kimse bilemiyordu. Konu o kadar önemli ki mahallemin büyüklerinden Ahmet abide Nizamettin Hocam bu konuyu aralıklarla vaazlarında ve yazılarında işlersen insanımızın bilgilenmesi adına çok önemli olacaktır. Bende bundan dolayı bu hafta ki yazımı bu konuya ayırmak istedim.

Boy abdesti Kuran ve sünnetle farz olan bir ibadettir. Kuran ayetinde Maide Süresi 6. Ayette Rabbimiz şöyle buyurmaktadır;”… Eğer cünüp olur iseniz temizleniniz…” Bu ayette Rabbimiz boy abdestinin farz olduğunu biz kullarına bildirmektedir. İnkarı durumu Kuran ayetiyle sabit olduğundan kişiyi küfre düşürecektir. Boy abdestinin nasıl alınacağı da Peygamberimizin sünnetinde ortaya konulmuştur. Konuma devam etmeden önce şunu da yazmak isterim bana Kuran yeter diyenlere de ayrıca bu cevap aydınlatıcı bir yorum olacaktır. Yani Peygamber olmadan Kuran anlaşılamayacaktır. Böyle Kuranda pek çok konu vardır. Bakınız Kuranda “namaz kılınız “emri vardır fakat namazın nasıl kılınacağı yoktur. Namazın nasıl kılınacağı peygamber tarafından açıklanmıştır. Bir başka örnek verecek olursak Kuranda “zekat veriniz” emri vardır fakat zekatın hangi mallardan yüzde kaç verileceği Kuranda yoktur. Bu konuyuda açıklayan Peygamberimizin sünnetidir.

Boy abdesti erkekte ve kadında farklı olarak alınmaktadır. Erkekte boy abdesti alınmasının sebepleri üçtür. Bunlar şöyledir; Rüyalanmak , El ile tatmin ve hanımıyla cinsel ilişkiye girmesi durumlarında boy abdesti alınması farz olur. Erkek yıkanmaklık olduğunda küçük yada büyük abdeste çıkması farzdır. Çünkü erkeklik organında kalan meni bu yolla dışarı atılacaktır. Eğer tuvalete çıkılmadan boy abdesti alınırsa tuvalete çıkılacak ilk saatte boy abdesti alınması yeniden farz olacaktır. Tuvalete çıkıldıktan sonra suyun başına gelinir ve üç kere ağıza , üç kere burnuna ve bütün beden yıkanarak boy abdesti tamamlanmış olacaktır. Eğer ramazan ayında isek bu durumda ağıza ve buruna su verirken daha itinalı su vermeliyiz. Oruçlu olduğumuzdan ağzımızdan ve burnumuzdan boğazımıza su kaçarsa bu durumda orucumuz bozulur ve güne gün tutulması lazım gelmektedir. Ayrıca eğer tuvaletten sonra birkaç dakika sonra boy abdesti alınırsa bu durumda da aldığımız boy abdestiyle namazda kılabiliriz. Yeniden namaz abdesti almamız lazım gelmez.

Kadınlarda ise boy abdesti şu sebeplerden alınır; Kadınların boy abdesti alması aşağıda ki sebeplerdendir. Bunlar; Adetleri bittiğinde. Yani adet kanı kesildiğinde .Kocalarıyla cinsel ilişkiye girdiklerinde. Bu durumlarda kadınlar boy abdesti almaları farz olur. Alınışını yukarıda yazdım . Üç kere ağıza , üç kere buruna ve bütün bedenin yıkanması. Kadınların yıkanmaklık olduklarında tuvalete çıkmaları gibi bir durumları yoktur. Direk boy abdesti alabilirler.

Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler fıkıh kitaplarına müracaat etmelidir.

Boy abdesti Kuran ve sünnetle sabit olduğundan Rabbimiz biz kullarından yerine getirdiğimizde çok razı olmaktadır. Biz kullarını sevmektedir. İnsan bu mübarek toprağa cünüp olarak basmamış olacaktır…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24